SpaceX Starlink, internetin ulaşamadığı dezavantajlı bölgelere internet hizmeti sağlamak için uydudan internet hizmetini geliştirmeye devam ediyor. Starlink için geliştirilen ilk “V2 Mini” uydularını attı. 

Rusya Starlink çalışmalarına engel olabilir

SpaceX, 2015 yılında kamuoyuna duyurulması ile birlikte Starlink uydu geliştirmeye başladı. Bu uydular bazı Avrupa Bölgesinde ve geçtiğimiz aylarda başlayan Ukrayna savaşında iletişimi kurmak için kullanılmaya başlandı. Geçtiğimiz günlerde ise SpaceX Starlink ağını büyütmek için yeni bir Falcon 9 kalkışı yapıldı. Geçtiğimiz günlerde ilk bilgileri yayınlanan 21 adet “V2 Mini” Starlink uydusu alçak dünya yörüngesine çıkarıldı.

Elon Musk’ın gözbebeği gibi baktığı şirketi SpaceX tarafından yapılan açıklamaya göre yeni geliştirilen V2 Mini uydular, Starlink’in önceki uydularına oranla ile uydu başına yaklaşık dört kat daha fazla kapasite sağlayacak antenlere sahip bu yüzden E-Band gibi yeni teknolojik destekleri bünyesinde barındırıyor. Ayrıca V2 Mini uydular yörüngede manevra için yeni argon Hall iticileri ile donatılmış durumda. SpaceX mühendisleri tarafından geliştirilen bu iticiler, firmaya göre birinci nesil iticilerden 2,4 kat daha fazla itme gücüne sahip olduğu biliniyor. Yeni uydular sayesinde milyonları daha yüksek bant genişliği ve daha stabil bir bağlantı ile buluşturacaklarını söyleyen SpaceX şirketi, ağı sürekli olarak durmadan büyütüyor ve Starlink’i her ay yeni bir ülkede aktif ediyor. Starlink’in Türkiye’de aktif edilmesi ise şu an tamamen devlet onayına kalmış durumda. 

SpaceX Starlink bundan önce küresel bağlantı özelinde gündeme geliyor. SpaceX tarafından resmi olarak test edilmeye başlanan “Global Roaming Service“, uydu / uzaydan internetin dünyanın her yerine götürülmesi planlanıyor. Bu pakete çıktığı zaman abone olan kişiler, 599 dolarlık donanımları satın aldıktan sonra internet paketine aylık 200 dolar vermeyi kabul ediyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir