Elon Musk’ın öncülük ettiği uzay devi SpaceX, Ay’a iniş denemesi için Intuitive Machines tarafından geliştirilen Nova-C isimli uzay aracını Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatmıştı. Geçtiğimiz hafta gerçekleşen bu fırlatma büyük bir başarıya imza attı.

Ay yüzeyine başarılı bir biçimde iniş yapan uzay aracı: Nova-C
Ay yüzeyine başarılı bir biçimde iniş yapan uzay aracı: Nova-C

Nova-C Ay’a iniş yapmayı başardı. Bu iniş, tarihi bir öneme sahip. Zira ABD, 1972’deki Apollo 17 misyonundan sonra Ay’a sağlam bir uzay aracı indirememişti. Nova-C’nin Ay’a inişi, ABD’nin uzay araştırmalarında yeniden ivme kazanmasına işaret ediyor.Henüz Nova-C’den bir fotoğraf paylaşılmasa da, çalışmaların sürdüğü ve yakın zamanda görüntülerin yayınlanacağı belirtildi.

Nova-C, Ay’ın güney yüzeyine başarılı bir iniş gerçekleştirdi. SpaceX, bu başarıyı, “IM-1, NASA’nın Artemis programı kapsamında Ay’a astronot taşıyacak olan Starship merkezli görev için kritik yüzey bilgileri sağlayacak” şeklinde açıklamıştır. Bu gelişme, Ay’a iniş gerçekleştiren 5. ülke olan Japonya’nın son başarısıyla birleşiyor. JAXA’dan yapılan açıklamaya göre, Japonya geçtiğimiz haftalarda Ay’a başarıyla iniş yaparak ABD, Rusya, Çin ve Hindistan’ın ardından bu başarıya ulaşan 5. ülke olmuştur. Ancak, iniş sonrasında keşif aracı SLIM’deki güneş pilleri şu anda güç üretmiyor ve öncelikli olarak SLIM’den veri toplama işlemine odaklanılmış durumda.

JAXA’nın açıklamasına göre, SLIM uzay aracının Ay’a baş aşağı bir şekilde iniş yapmış olması, tarihi bir anı yansıtan bir fotoğraf ile belgelenmiştir. Bu çarpıcı görüntü, SLIM’in gücünü tüketerek temelde işlevsiz hale gelmiş bir uzay aracına dönüştüğünü açıkça gösteriyor. Fotoğraf, Ay yüzeyinde keşifler yapan Lunar Excursion Vehicle 2 tarafından çekilmiştir, bu da olayın önemini daha da vurgulamaktadır. JAXA’nın verdiği bilgiye göre, SLIM’in Ay’ın yüzeyine planlanan iniş bölgesinden yaklaşık 55 metre doğusunda bulunması, iniş sırasında meydana gelen olayların detaylarını anlamak için önemli bir veri kaynağı olabilir.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir