Anayasa Mahkemesi’nden gelen son açıklamada Sosyal Medya Yasası iptali için yapılan başvurunun geçerli olduğu belirtildi. İşte konuyla ilgili detaylar;

Sosyal medya yasası kabul edildi

26 Mayıs 2022 tarihinde TBMM’ye sunulan Dezenformasyonla Mücadele Düzenlemesi adıyla da bilinen Sosyal Medya Yasası, kullanıcıların itirazlarına rağmen meclisten onay almıştı. 18 Ekim 2022 tarihinde yayımlanan Resmi Gazete ile yürürlüğe giren yasa itirazların ardından Anayasa Mahkemesi tarafından inceleme altına alınmıştı. Yeni gelişmeler ise yasasının iptal edilebileceğini gösteriyor.

Anayasa Mahkemesi Sosyal Medya Yasası’nın iptali için ilk incelemeleri tamamladı!

18 Ekim’de Resmi Gazete’de yayımlanan kararla birlikte yürürlüğe giren Sosyal Medya Yasası için Anayasa Mahkemesi ilk incelemeleri tamamladı.

Bugün gerçekleştirilen toplantıların sonucunda 29. Madde’nin iptali için yapılan başvuruların temelleri ve bu iptallerin işleme alınıp alınmayacağı görüşüldü. Görüşmelerin sonucunda yetkililer 29. maddenin iptali için yapılan taleplerin geçerli olduğu yönünde karar verdi. Bir sonraki adımda yapılacak olan incelemelerde ise 29. Madde’nin iptal edilip edilmeyeceği görüşülecek. Konuyla ilgili Anayasa Mahkemesi tarafından yapılan resmi açıklama şu şekilde;

“MADDE 29- 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununa 217 nci maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki madde eklenmiştir.

“Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma

MADDE 217/A- (1) Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.

(2) Fail, suçu gerçek kimliğini gizleyerek veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlemesi hâlinde, birinci fıkraya göre verilen ceza yarı oranında artırılır.”

Peki siz Sosyal Medya Yasası hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce yasa iptal mi edilmeli, yürülükte mi kalmalı?

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir