Bu içeriğimizde sizlere Li-on ile Solid-stade bataryaların arasında ne gibi farklar olduğundan bahsedeceğiz. Günümüz akıllı telefonlarında Lityum iyon batarya kullanılırken, solid-state bataryalarının gelecek nesil akıllı telefonlarında kullanılabileceği ve solid state’in diğer batarya türlerine göre daha güvenli olduğu ifade ediliyordu. Ancak gelişen teknoloji batarya teknolojisi tarafında solid-state bataryalarının kapasite değerleri daha yükseldiği sebebiyle ince tasarıma sahip cihazlarda kullanılmaya başlandı. Günümüzdeki akıllı telefon modellerinde kullanılması halinde ise cihazların fiyatlarında ekstra artışlar olması bekleniyor. Ancak gelecek yıllarda ise Li-on veya Li-polymer pillerin yerini alması bekleniyor.

Li-ion ve Solid-State batarya farkları

33

Farklar noktasında en yaygın olarak kullanılan li-on bataryalar, diğer kimyasallar ile hazırlanan pillere göre çok daha hafif ve doldurulabilme yoğunlukları üst kademe oluyor. Diğer yandan iç birleşimi olarak Lityum iyon bataryalar içinde tityum titanat hücreler ve elektrolitik sıvılar bulunuyor. Solid state bataryalar ise Li-ion bataryalar ile aynı prensibe sahipler. Ancak üretim noktasında kullanılan materyallerin ve iç yapısının değişimi ile bu piller daha yüksek kapasite ve daha kısa sürede şarj olabilme özelliğine sahipler. Boyut ve güvenlik açısında ise iyi konumda bulunuyorlar.

Göreceğiniz görselde iki batarya arasında fark yer alıyor. Lityum iyon pillerin anot ve katot’u yan yana hücre içindeki elektrolikit sıvıda yer alıyor. Solid state pillerde ise anot ve katot’un arasında solid elektrolit yer alıyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir