Computex 2022 boyunca AMD Ryzen 7000 “Zen 4” serisi işlemcilere ve 600 Serisi yonga setlerine odaklandık.Kırmızı ekip, AM5 platform kullanıcılarına birçok yeni teknoloji sunmaya hazır. Etkinlik sırasında Smart Access Storage (SAS) adı verilen yeni bir depolama teknolojisi de resmi olarak duyuruldu.

NVIDIA uygun fiyatlı bir ekran kartı piyasaya sürecek

Smart Access Storage teknolojisi, Microsoft DirectStorage API ve tescilli Akıllı Erişim Belleği teknolojisini kullanarak oyun yükleme süresini azaltmayı amaçlar. SAS ile ilgili bilgiler çok sınırlı ancak AMD, önümüzdeki aylarda teknoloji hakkında daha fazla ayrıntı sağlayacağını söylüyor. Smart Access depolaması, özellikle kullanımı hakkında çok daha fazla soru var. AMD, bu özelliği geliştirmek için daha önce ayrıntılı olarak tartıştığımız DirectStorage API’sini kullanır. Bu nedenle SAS, Microsoft teknolojisinin bir uzantısı olabilir veya AMD, kendi tam özellikli kullanıcı özelliklerini sunabilir.

Microsoft’un DirectStorage API’sini ilk kez duydunuz mu?

DirectStorage, Windows 10 ve Windows 11’de oyun yükleme sürelerini azaltan oyun odaklı bir depolama çözümüdür. Bunu başarmak için Microsoft, SSD bant genişliğini tam potansiyeliyle kullanır ve oyunları yüklerken CPU voltajı uygulamak yerine doğrudan GPU ile iletişim kurar. Oyun nesneleri ve dokuları doğrudan SSD’den GPU önbelleğine aktarılır. Aslında, oyun dosyaları daha verimli bir şekilde aktarılır ve işlenirken CPU kullanımı önemli ölçüde azalır.

Smart Access Storage nedir?

AMD, bu süreci Smart Access Storage ile geliştirmeyi planlıyor. Yani DirectStorage SAS ile entegreyse her şey daha hızlı gidebilir. Şirket, teknolojiyi şu şekilde tanımlıyor:

Smart Access Storage, hem oyun yükleme sürelerini hem de doku akışını iyileştirmek için yeni AMD platform teknolojileri ve Radeon GPU sıkıştırma yeteneklerinin yanı sıra Smart Access Memory teknolojisini kullanan, Microsoft’un DirectStorage API’sini destekleyen bir teknolojiler paketi.

Geleneksel oyun yükleme süreci, oyunun verilerinin sıkıştırmasını tekrar çözümlemek için önemli miktarda işlem gücü gerektirir. CPU’nun gecikmeye neden olan çözümleme ve veri aktarımı yapmasını gerektiriyor ve bu, önemli miktarda sistem kaynağı tüketiyor.

Öte yandan, bunu yapabilen tek GPU üreticisi AMD değil. NVIDIA, Ampere mimarisiyle birlikte kendi RTX IO teknolojisini tanıttı. Teknoloji aynı zamanda, geleneksel CPU çözünürlüğüne kıyasla 100 kat daha fazla verimlilik ve 20 kat daha az CPU kullanımı sunan DirectStorage’ı temel alıyor.

Bu arada, DirectStorage hala yaygın değil. Bu teknolojiyi destekleyen ilk oyun Forspoken. Ama bu teknolojinin yaygınlaşması için hala uzun bir süreç var. Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir