Apple tarafından geliştirilen akıllı sesli asistan Siri, bu yıl 10 yaşına girdi. Apple ürünlerinin vazgeçilmez özelliklerinden bir tanesi olan Siri, tam 10 yıl önce Apple tarafından tanıtılmış ve piyasaya sunulmuştu. Mevcut dönemde çok kısıtlı özellikler ile donatılmış olmasına rağmen aradan geçen sürede yeni özellikler ve yetenekler kazanan Siri, günümüzde telefonlarda yapılabilecek pek çok işlemi daha kolay hale getirmeyi başardı.

4 Ekim’de Tim Cook tarafından tanıtılmıştı

4 Ekim 2011 tarihinde iPhone 4S modellerini tanıtan Apple, bu modeller ile birlikte cihazlarda kullanılacak ve yepyeni deneyim sunacak akıllı sesli asistanı duyurdu. Steve Jobs’un ölümünden bir gün önce Tim Cook tarafından tanıtımı gerçekleştirilen yeni teknoloji, mevcut dönemde bu kadar gelişeceği yönünde bir izlenim yaratmamıştı. Ancak geçen yıllar, sesli asistanın cihazların vazgeçilmez özelliklerinden bir tanesi olacağını gözler önüne serdi.

Kullanıcıların telefonda yaptığı pek çok farklı işlemde tercih ettiği yeni sesli asistan alarm kurmaktan hatırlatıcı oluşturmaya, rehberdeki bir kullanıcıyı aramaktan hava durumunu öğrenmeye kadar pek çok farklı amaç için tercih edilebiliyor. Kullanıcıların tek bir komut ile aktif hale getirilebildiği sesli asistan, üstelik son haline ulaşabilmiş değil. Sürekli yenilemeler ve güncellemeler alarak kullanıcılar için telefon ve diğer cihazlardaki verimliliği arttıran Apple, önümüzdeki dönemlerde de bu güncellemelerine devam edecek. Peki,10 yıl içerisinde Siri ile neler yaşandı?

Stanford Araştırma Enstitüsü projesiydi

Apple tarafından geliştirilen ve tanıtılan Siri, aslında direk Apple’ın ürünü değil. Siri, Stanford Üniversitesi’ndeki bir grup akademisyen ve öğrenciler tarafından geliştirildi. Uluslararası Yapay Zeka Merkezi ve DARPA tarafından desteklenen ve geleceğin teknolojileri oluşması adına öncülük etmesi beklenen sistem, Apple’ın dikkatini çektiği gibi yapılan görüşmeler neticesinde teknoloji Apple tarafından satın alındı.

28 Nisan 2010 tarihinde yapılan anlaşma ile birlikte tüm kullanım hakları ve proje, Apple’a geçmiş oldu. Bu tarihin ardından ise Apple’ın teknoloji alanında gücü ile birleşen Siri, çok daha yetenekli hale geldi ve kısa süre içerisinde de tüm Apple kullanıcıları için kullanıma sunuldu. Kısa süre içerisinde benzer sesli asistanlar da Apple’ın rakipleri tarafından piyasaya sunulmaya başlandı.

Özellikle tanıtıldığı ilk dönemlerde güncellemeyi alan çoğu kullanıcı Siri ile sohbet etmeye başlamış ve teknolojiye büyük bir ilgi göstermişti. Kullanıcılardan alınan bu geri dönüşlerin olumlu olması, Apple’ın yeni teknolojisine daha fazla önem vermesini ve teknolojiyi daha fazla geliştirmesini sağladı.

4 Ekim tarihinde yapılan ilk tanıtım hala ilgi ile izleniyor. İşte o tanıtım; 

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir