Son fiyat artışıyla birlikte kripto ekosisteminin gündeminde olan Shiba Inu coin nedir? Shiba Inu merkezi olmayan bir ”meme” belirteç projesidir ve belirteci SHİB adını taşır. Dogecoin’in aksine, Shib’in geniş kullanım yelpazesi ciddi ilgi görüyor. Çünkü internet memelerine dayalı olarak geliştirilen kripto paraların kullanım alanı oldukça sınırlıdır. Öte yandan, merkezi olmayan finans ve NFT teknolojilerine sahip olmak, shıb’yi diğer meme belirteçlerinden ayırmaktadır. Kılavuzumuzda, SHIB belirteci ve projenin detayları hakkında bilmeniz gerekenleri size anlatacağız.

Kısaltma: SHIB
Blockchain: Ethereum
Belirteç türü: “Yardımcı Program”, yönetişim belirteci ve ”meme” şaka belirteci
Toplam arz: 1.000.000.000.000.000
Dolaşımda: 497.730.966.000.000 (26 Ekim 2021 itibariyle)
Shiba Inu’nun kurucusu
Shiba Inu projesi Ağustos 2020’de Dogecoin’e rakip olarak geliştirildi. Projenin web sitesine göre, Shiba Inu’nun kurucusu Ryoshi takma ismine sahip. Ryoshi hakkındaki bilgilerimizin sınırlı olduğunu söyleyebiliriz. Ancak, Twitter sayfasının yanı sıra, yayınladığı bir Orta sayfa da var. Bu nedenle, gerçek kimliğini bilmesek bile, Ryoshi hakkında bazı çıkarımlar yapmamız mümkündür.

Ryoshi, yazdığı bir makalede takma adının ne anlama geldiğini açıklıyor. Makaleye göre, belirli bir yerde ve zamanda biriyle tanışırsanız, kendinizi Ryoshi olarak tanıtmalısınız. Makalede yer alan ifadeler şu şekilde;

“BUNU EN BAŞINDAN BERİ SÖYLÜYORUM: BEN HİÇ KİMSEYİM VE ÖNEMLİ DEĞİLİM. ‘KİMLİĞİMİ’ ORTAYA ÇIKARMA ÇABALARI BAŞARILI OLSA BİLE SONUÇ HİÇ DE ETKİLEYİCİ DEĞİL. SADECE KLAVYENİN TUŞLARINA BASIYORUM VE KOLAYCA YER DEĞİŞTİREBİLİYORUM. BEN RYOSHİ’YİM.”

Projenin dünyanın her yerinden geliştiricileri var ve “Shib Ordusu“ adlı büyük bir grup tarafından tanıtılıyor.

SHİB coin nasıl alınır?

Piyasa büyüklüğü bakımından ilk yirmi proje arasında yer alan SHİB token, birçok borsadan satın alınabiliyor. SHIB tokeni, başta Binance, Coinbase ve OKEx olmak üzere küresel kripto para borsalarında işlem görüyor.

Projenin merkezi olmayan finans dünyası için bir kullanım alanı oluşturması, merkezi olmayan borsaların olumlu bir bakış açısı geliştirmesini sağlamıştır. Bu nedenle, popüler merkezi olmayan kripto borsalarından, özellikle Uniswap ve Pancakeswap’tan SHIB jetonları satın alabilirsiniz.

Temel özellikler

Shiba Inu, aynı adı taşıyan bir Japon köpek ırkından esinlenen bir internet şaka belirtecidir. 2013 Yılında ortaya çıkan popüler kripto para birimi Dogecoin’in ”meme token” akışından ilham aldı.

Genel olarak, “meme token” kategorisindeki kripto para birimlerinin Bitcoin veya Ethereum gibi birden fazla kullanımı yoktur. Ancak, diğer meme jetonlarının aksine, Shiba Inu Temmuz 2021’de merkezi olmayan bir değişim kurdu.

Shiba Inu ile ilgili dikkat çekici özelliklerden biri toplam arzıdır. 2020’te, Ethereum ağındaki jetonların üretimi sırasında bir katrilyon SHIBs üretildi. Toplam arzın yarısı Unıswap borsasındaki SHIB / ETH likidite havuzlarına kilitlendi. Likidite havuzları, yatırımcıların pariteleri doğrultusunda merkezi olmayan borsalarda getiri sağlamaktadır.

Projenin bir diğer önemli özelliği de pazarlama stratejisi olarak yaptığı bağışlardır. SHİB token arzının diğer yarısı Ethereum’un yaratıcısı Vitalik Buterin’in adresine gönderildi. Bir kısmı Buterin tarafından yakılan kalan SHİBs miktarı Hindistan COVID-19 fonuna bağışlandı.

SHIB ekosisteminde TASMA adı verilen başka bir kripto para birimi var. Shib’in kurucusu tarafından üretilen TASMA tokenına Doge Killer adı verilir.

Shiba Inu topluluğunun aldığı kararla Shiba Inu köpeklerini kurtarmak için bir kampanya düzenlendi. Üzerinden yapılan alımlar smile.amazon.com Amazon platformundaki bağlantılar Shiba Inu Kurtarma Derneği tarafından fon olarak kullanılıyor. Her bir bağış alışverişin belirli bir yüzdesi içinde yapılır.

ShibaSwap nedir?

Merkezi olmayan bir borsa olan ShibaSwap, eşler arası işlem yapabileceğiniz bir kripto para birimi platformudur. Aracı olmadan SHIB ve diğer kripto para birimlerinin ticaretine izin verir. Buna ek olarak, kullanıcılar likidite sağlamak ve simgeleri kendi kilit sağlar. ShibaSwap üzerindeki “bahis” (kilitleme) işlemlerindeki kripto para birimleri dijital cüzdanlarda tutulur. Ayrıca, SHIB token ve ERC-20’ye dayanan iki farklı kripto para birimi staking yoluyla kazanılabilir.

Merkezi olmayan ShibaSwap borsasında kilitleme işlemleri sonucunda kazanılan tokenlerin ilki KEMİK, ikincisi ise yazımızın başında bahsettiğimiz TASMA tokenidir. Toplam KEMİK belirteci arzı 250 milyon adettir ve bir tür yönetim belirtecidir. KEMİK kullanıcıları Shiba Inu’daki değişikliklere oy verebilir. Elastik belirteç olarak da bilinen TASMA belirteci, kararlı kripto para birimlerine benzer bir tasarıma sahiptir. İçerdiği logaritmik algoritma sayesinde arzı arttırılabilir veya azaltılabilir. Böylece fiyat sabitmiş gibi ilerler. Ayrıca, TASMA belirteci DOGE fiyatının 1 / 1000’inde performans gösterir.

Örneğin, Dogecoin fiyatı 5 sent civarında seyrediyorsa, dolaşımdaki TASMA tokenleri çıkarılarak basılır, eklenir veya imha edilir.

TASMA belirtecinin arzındaki değişiklik, Shiba Inu sahiplerinin değerlerini saklamasına izin verir.

ShibaSwap özellikleri

Bir meme belirteci olan Shiba Inu, merkezi olmayan değişim olan Shibaswap’ta altı farklı özelliğe sahiptir. Bu özellikler, belirteçlerin ekosistem üzerindeki işlevselliğini artırmayı amaçlamaktadır.

Dig: Bu özellik bir tür likidite havuzu özelliğidir. Buna göre kullanıcılar kripto varlıklarını halihazırda var olan likidite havuzlarına aktarabilirler. Böylece likidite sağlayıcıları SSLP tokenleri ile ödüllendirilir.

Kabuk: “Hav” olarak bilinen özellik sayesinde kullanıcılar SSLP tokenlerinde KEMİK ödülleri alabilirler.

Göm: Bu özellik sayesinde SHIB tokenleri kilitlenebilir ve karşılığında yüksek faizli bir KEMİK tokeni kazanılabilir. Kilitli jetonlarda% 200’e varan yüksek faiz oranları xSHİB, xLEASH veya xBONE olarak görünür. KEMİK geri dönüşlerinin% 33’ü anında dönüştürülebilir,% 66’sı ise altı ay boyunca kilitli kalır.

Swap: Bir çeşit borsa özelliği olan Swap, farklı varlıklar arasında geçiş yapmanızı sağlar.

Bonefolio: Bu özellik, APY oranlarının ve mevcut faiz oranlarının izlenebileceği bir paneldir. Temel olarak, veri akışını ve hızlarını görüntülemeye yardımcı olur.

NFT: Bir Shiba Inu köpeğinin pikselli fotoğraflarına sahip olan NFT özelliği, popüler NFT koleksiyonu cryptopunks’a benzer görüntülerden oluşur. “Shiboshis” adlı NFT’LER nadirlik seviyelerine göre kendi aralarında sıralanır.

Elon Musk etkisi

Shiba Inu, lansmanının ilk günlerinde kripto dünyasından yeterince ilgi görmedi. Bununla birlikte, Elon Musk’un Dogecoin ile ilgili gönderileri, diğer meme belirteçlerine olan ilginin artmasına neden oldu. Dünyaca ünlü işadamı Musk’un Dogecoin’e olan ciddi mülkiyeti ona “Dogefather” lakabını taktırdı. Buna ek olarak, Elon Musk’un Dogecoin’in gayri resmi CEO’su olarak seçilmesine bile yol açtı.

Mayıs 2021’de ”Saturday Night Live” televizyon programına katılan Musk’un Dogecoin hakkında olumlu açıklamalar yapması bekleniyordu. Ancak, beklenmedik bir şekilde, televizyon programından sonra, Doge’de ciddi düşüşler oldu. O dönemde ön plana çıkmaya başlayan ŞİB, beş günde %2000 artış gösterdi.

Daha sonra Elon Musk, Tesla’nın Bitcoin’i ödeme yöntemi olarak kullanamayacağını belirtti. Bu nedenle kripto para piyasalarında ciddi düşüşler görüldü. Tabii ki, SHIB fiyatı da bu genel tablodan etkilendi. Kısaca özetlemek gerekirse, ünlü girişimci Elon Musk’un hem dolaylı olarak shib’in fiyatını artırdığını hem de düşürdüğünü söyleyebiliriz.

SHIB coin fiyat tahmini ve teknik görünüm

Shib’in teknik çizelgesine bakarsak, son üç haftada sekiz kata kadar bir artış olduğunu görebiliriz. SHİB, parabolik yükselişin neredeyse iki katı kadar yükseldi ve Mayıs 2021’de zirveye ulaştı. Bu nedenle, parabolik artış gösteren kripto para birimlerinin dikkatli bir şekilde ele alınması gerektiğini bir kez daha hatırlatalım.

0.0000393351’in önceki ATH seviyesine dikkat edilmeli ve piyasalardan kitlesel bir para çıkışı varsa, dikkatli bir şekilde takip edilmelidir. Fibonacci’ye göre 0.0000079 seviyeleri direnç olarak gösterilebilir.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir