Teknoloji ve birçok yerde gördüğümüz Script nedir? Gelin birlikte keşfedelim.

Türkçe karşılığı: Senaryo veya hazır metin anlamına gelmektedir. Pek çok kullanıcı bir web sitesi oluşturmak istediklerinde bile, karşılarına çıkan Script kavramını merak ediyor. Bizlerde bu yazımızda Script nedir? sorusunu sizler için yanıtlıyoruz.

Kodlama ile uğraşanlar Script kavramına oldukça aşinadır. Scriptler “bir uygulamanın bölümleri için tüm kodları içeren herhangi bir programlama dilinde yazılmış hazır kod bloglarıdır”. Kısacası metinden kastımız ne olursa olsun, daha önce profesyoneller tarafından yazılmış kodları blog olarak kullanmanızı sağlar.

Script türleri

  • JavaScript (.js)
  • Visual Basic script (.vbs)
  • Php script
  • mIRC script
  • Zero script
  • Apple script
  • CGI script
  • Shell script
  • Batch Files (.bat)
  • Command Files (.cmd)

JavaScript (.js)

Scriptlerden biri olan JavaScript birçok programcının sevdiği şey, web sitelerinin vazgeçilmez bir parçasıdır. 3D görüntü alma, video ve ses düzenleme gibi işlemleri kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Veritabanı yönetimi ve veri görselleştirme gibi işlemler de yapılmaktadır.

Visual Basic Script (.vbs)

Microsoft tarafından geliştirilen Script genellikle program görünürlüğünü artırmak için kullanılır. Visual Basic Script, en yaygın kullanılan programlama dillerinden biridir. Hem istemci hem de sunucu tarafında da çalışabilir.

Php Script

244 milyondan fazla web sitesinin PHP ile çalışmasına olanak sağlayan, web programlamada en çok kullanılan dillerden biridir. Ana sayfaları yönetmek için oluşturulan diller sunucu tarafında da çalışabilir.

mIRC Script

1990’ların sonlarında çok popüler olan Script, sohbet odaları için vazgeçilmez bir kavramdır. Bu, sohbet lobilerine, yani sohbet sunucularına bağlanmak için kullanılan bir programdır. Yalnızca mIRC uygulamasını çalıştırabilirsiniz.

Nulled Script

İnternetteki herhangi bir ücretli yazılımı ücretsiz hale getirebilen yani lisanslı uygulamaların lisanslarını kırabilen ve çok sayıda kullanıcıya teslim edebilen bir script türüdür. Genel bir script türü olarak kabul edilmemekle birlikte, lisanssız scriptin ortak adı söylenebilir.

Apple Script

Apple tarafından macOS işletim sistemleri için geliştirilmiş bir betik türüdür. Kullanıcılar tarafından dosyaları değiştirmek ve dönüştürmek, belirli zamanlarda işlemleri gerçekleştirmek ve diğer birçok işlem için kullanılır. Kolay kelimelerden oluşan metin türü, kullanıcıların komutları kolayca ezberlemelerini sağlar.

CGI Script

Bu, ağ hizmetlerinin uzaktan kontrolünü sağlayan ve uygulamalar arasında bağlantılar oluşturmak için tasarlanmış bir komut dosyası türüdür. CGI Script, Ortak Ağ Geçidi Arayüzü anlamına gelir.

Shell Script

Bu, çoğu Linux işletim sisteminde kullanılan bir komut dosyası türüdür. İşletim sisteminin özel bir bölümünde çalışacak şekilde tasarlanmıştır.

Batch Files (.bat)

Paket Dosyaları anlamına gelir. Windows sürümünde daha yaygındır ve görevlerin sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilmesine olanak tanır.

Command Files (.cmd)

Az önce bahsedilen toplu iş dosyasıyla aynı şekilde çalışır. İstenilen işlemlerin herhangi bir müdahale olmadan çalışmasını sağlamaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir