OpenAI, eski Y Combinator başkanı Sam Altman’ın Cuma günü şirket yönetim kurulu tarafından kovulması ve bir grup çalışanın Altman’ı CEO olarak geri dönmeye ikna etme çabalarının ardından çalkantılı bir hafta sonunu tamamladı. Ancak, Altman, yönetim kurulu başkanı ve OpenAI’nin kurucu ortaklarından biri olan Ilya Sutskever’ın gönderdiği dahili bir notta, en azından şimdilik müzakerelerden çekilmeye karar verdi. OpenAI, yeni bir kalıcı CEO arayışını sürdürürken, video yayın sitesi Twitch’in kurucu ortağı Emmett Shear’ı, bu görevi yalnızca iki gün boyunca elinde bulunduran Mira Murati’nin yerine geçici CEO olarak atadı.

Bloomberg’in haberine göre, yönetim kurulu, Shear’ın yapay zekanın sunduğu varoluşsal tehditlere ilişkin endişeleri ve Twitch’teyken büyük mühendislik gruplarına liderlik etme deneyimi nedeniyle kazandığına inandı. Altı üyeli kurul, onun yerine geçecek potansiyel yeni CEO’ları incelerken, Murati’nin Altman’ı güçlü bir şekilde savunduğu ve onu belirli bir kapasitede işe almanın bir yolunu planladığı söylendi.

Bu son gelişme, en büyük paydaşlarından bazılarından çok az girdi alarak Altman’ı kovduktan sonra, yönetim kurulu, zaten istikrarsız olan OpenAI için her taraftan gelen rotayı değiştirme baskısıyla karşı karşıya. Cuma akşamı gerçekleşen Altman’ın görevden alınması ve o zamandan beri yönetim kurulu başkanlığından istifa eden OpenAI başkanı ve kurucu ortağı Greg Brockman’ın görevden alınma kararı, büyük bir OpenAI destekçisi ve ortağı olan Microsoft’un CEO’su Satya Nadella’yı rahatsız ettiği bildirildi. OpenAI yatırımcıları, özellikle Tiger Global, Sequoia Capital ve Thrive Capital, Altman ve Brockman’ın geri getirilmesi için yönetim kuruluna baskı uygulamak amacıyla Microsoft’tan yardım almıştı.

Bu arada, OpenAI’nin üst düzey yetkilileri ve Altman’la aynı hizada olan üst düzey yetkililer, bu durumun sona erdiğini belirtti. Araştırma direktörü Jakub Pachocki ve hazırlık sorumlusu Aleksander Madry gibi üç kıdemli OpenAI araştırmacısı, Brockman’ın ardından ayrıldı. Diğerleri ise hem Altman’ın hem de Brockman’ın göreve iade edilmemesi durumunda işlerini bırakma tehdidinde bulundu.

Felsefeler arasındaki çatışma kaosu başlattı

Felsefeler arasındaki çatışma kaosu başlattı

Cuma günü yapılan genel şirket toplantısında Sutskever, OpenAI’nin “Yapay Zekayı insanlığa faydalı kılma” misyonunu sürdürmek için Altman’ı görevden almanın “gerekli” olduğunu ifade etti. Altman’ın şirkete yönelik ticari hırslarının yönetim kurulunu rahatsız etmeye başladığını iddia etti. Hafta sonu gelen raporlar da bunu doğruladı; Sutskever’in, OpenAI’nin bir gün özerk olarak çalışabileceğini söylediği özel GPT’ler gibi bir dizi duyuru karşısında “çileden çıktığı” söylendi.

Altman’ın geri dönmek için şart olarak, OpenAI’de önemli yönetim değişiklikleri ve yeni bir yönetim kurulu talep ettiği bildirildi. Wall Street Journal, Altman’ın ortaklarına, büyük hissedarların OpenAI’nin yönetiminde hiçbir söz hakkının olmamasının “gülünç” olduğunu bildiriyor. Salesforce’un eş CEO’su Bret Taylor’ın, Microsoft’tan bir üye ile beraber yeni yönetim kurulu için düşünülenler arasında olduğu iddia ediliyor.

Bloomberg’den Emily Chang, Microsoft’un Pazar gecesi elde edilen sonuçtan memnun olmadığını ve bunun pek de şaşırtıcı olmadığını bildirdi. OpenAI’de yaşanan istikrarsızlık, Microsoft hisselerinin%1,7 düşmesine neden oldu ve piyasa değerinden yaklaşık 47 milyar dolar silindi. Pek çok çalışan da öyle değil. The Information’ın bildirdiğine göre, düzinelerce personel Pazar gecesi geç saatlerde OpenAI’den ayrılacaklarını şirket içinde duyurdu

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir