Son dönemlerde sahte kare kodlar ve uygulamaları, Türkiye’de pek çok kişinin mağdur olmasına yol açtı. Uzmanlar ise piyasalarda yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanan sahte kare kodu ve uygulamalara karşı dikkatli olunmasını gerektiğini belirtti.

Yeni teknolojiler kolaylık sağlasa da bu yeni teknolojiler üzerinden oldukça farklı dolandırıcılık yöntemleri de gerçekleştiriliyor. Bunlardan birisi ise sahte kare kodları oldu. Saldırganlar kodları okutan kişilere çeşitli mağduriyetler yaşatıyor.

Uzmanlardan sahte kare kod uygulama uyarısı!

İstanbul Teknik Üniversitesi Bilişim Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Bıçakçı tarafından gündeme getirilen sahte kare kodlarda mobil cihazlara kötü amaçlı yazılımlar ekleniyor. Kod okunduktan sonra bir yazılımın indirilmesi gerektiği telefonda gösteriliyor. Kare kod okutan kullanıcıların ekranda yer alacak bu tip bildirimlere ve mesajlara itibar etmemesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Bıçakçı, özellikle afiş gibi toplumsal alanlarda yer alan kare kodlara mutlaka temkinli yaklaşılması gerektiğini söyledi. Özellikle banka para transferi yapacak ve kare kod ile karşı tarafın IBAN’ını alacak olan kişilerin daha dikkatli olması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Bıçakçı, “IBAN numarasını değiştirip başka bir saldırganın bu saldırıyı yapan kişinin adresi ile değiştirdiği anda sizin yapmış olduğunuz transfer başka bir hesaba gidecektir” dedi.

Sahte kare kodlar ve sahte kod uygulamaları sektörde son dönemlerde binlerce kişinin mağdur olmasına yol açmış durumda. Yapılan uyarılar ile birlikte bu duruma karşı önlem almaya çalışan uzmanlar, güvenilmeyen yer ve kişilere karşı dikkatli olunması halinde bu tip risklere karşı önlem alınabileceğini söylüyor.

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir