Geçtiğimiz günlerde Rusya Federal Anti Tekel Servisi (FAS) ABD’li teknoloji firması Apple’a tekel karşıtı yasayı ihlal etmesi üzerine 1,17 milyar Ruble para cezası (yaklaşık 317 milyon Türk Lirası) verme kararını duyurdu.

Para cezasının, Temmuz 2022 ayında, uygulama geliştiricilerinin yalnızca Apple tarafından sağlanan ödeme sistemini kullanmakta zorunlu bırakan AppStore kurallarının, Rus yasalarını ihlal ettiği sebebiyle verildiği açıklandı.

rusyadan applea 117 milyar rublelik para cezasi

Para cezasının miktarı, Apple şirketinin ülkedeki yıllık gelirine göre hesaplandığı için verilen ceza tutarı oldukça yüksek Öncesinde, Rusya Federal Anti Tekel Servisi (FAS), yabancı teknoloji şirketlerini tekel karşıtı kuralların ihlali sebebiyle şirket gelirlerinin yüzde 0.01 ila 0.15’i arasında para cezası vermekle uyarmıştı. Benzer bir karar Temmuz 2022 tarihinde Google’a karşı verilmişti ancak şirket Google Play ödeme kurallarını Rusya mevzuatına uygun olacak şekilde revize ettiği için Google’a herhangi bir yaptırım uygulanmamıştı. 

Geçtiğimiz yıl başlayan ve günümüzde devam eden Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle Apple şirketi Rusya’dan çekildiğini açıklamıştı. Bundan dolayı Rusya tarafından verilen para cezasının tam olarak nasıl uygulanacağı netlik kazanmış değil.

Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında başlayan gerilimle birlikte Apple şirketinin Moskova’da bulunan ofisini kapattığı ve çalışanlarını başka ülkelere taşıdığı yönünde dolaşan söylemlere rağmen, Apple’a ait Rusya’daki yan kuruluşunun aktif vaziyette gözüküyor ve şirketin olası tasfiyesine ve iflasıyla alakalı herhangi bir rapor bulunmuyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir