Rusya, Ukrayna’ya karşı başlattığı harekat ile birlikte internet üzerinde de tedbirler almaya başladı. Bu tedbirler kapsamında Google üzerinde baskı kurmaya çalışan hükümet, 36 binden fazla URL’yi kaldırma için talepte bulundu.

Saldırıların başladığı ilk hafta içerisinde yüzde 7 oranında bir artış kaydeden VPN taleplerinde her geçen gün sayı artıyor. İlk dönemlerde Facebook ve Twitter gibi sosyal ağları yasaklayan Rus hükümeti, diğer platformlara yönelik de yeni yasalar ile farklı önlemler almaya başladı. Bu önlemlerin alınmaya başlamasının hemen ardından ise VPN satışlarında yüzde 55 oranında bir artış görüldü. Rusya vatandaşları için VPN en etkili çözüm olsa da Rus hükümeti vatandaşların bu hizmetlere ulaşmasını engellemek adına URL’lere erişimi engellemeyi tercih ediyor.

VPN talepleri artıyor

24 Şubat’tan beri yapılan çalışmalar neticesinde yüzlerce alan adı engellendi. Üstelik engellenen alan adları arasında BBC gibi pek çok farklı haber kuruluşu da yer alıyor. Ülkedeki engellerini aşmak isteyenler ise özellikle ücreti ve daha kapsayıcı çözüm sunan VPN uygulamalarına yöneliyor. İşgal öncesindeki satışlara göre şu anda yüzde 3500 oranında bir artış kaydeden VPN satışları, ülkenin bu alanda cazip bir pazar olmasına da neden oldu.

Surfshark tarafından yapılan pazar araştırması ile ortaya çıkarılan bu durum, Rus hükümeti ile Rus vatandaşlarının karşı karşıya kaldığını da gösteriyor. İnternet sitelerine engel getirerek haberlerin yayılımını ve paylaşımları önlemek isteyen Rusya hükümeti, bu engelleri aşmaya çalışan vatandaşlarını da VPN engellemelerini ile engellemeye çalışıyor. Ancak Rusya karşıtı olan pek çok farklı şirket, Rus vatandaşlarının bu taleplerini karşılamak adına farklı yöntemleri tercih ediyor. 

“VPN pencere görevi görüyor”

Surfshark Halkla İlişkiler Uzmanı Gabriele Racaityte Paylaşılan raporda bir değerlendirme yaptı ve değerlendirmesinde “İndirmelerdeki hızlı artış, Rusya’da yaşayan insanların engellenen web sitelerine veya Twitter, Facebook veya Instagram gibi sosyal medyaya erişim maksadıyla devlet gözetiminden ve sansürden kaçınmanın yollarını aktif olarak aradıkları anlamına geliyor. Kapatılan web sitelerinin sayısı arttıkça, VPN hizmetleri her gün tarafsız bilgilere ve izlenmeyen iletişim kanallarına ulaşmak için bir pencere görevi görüyor.” dedi.

VPN
Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir