Rusya’nın yapay zeka (AI) alanında yeni bir atılım yaptığı duyuruldu. Lomonosov Moskova Devlet Üniversitesi (MSU), 400 ‘AI’ PetaFLOPS’luk yüksek hesaplama gücüne sahip MSU-270 adlı bu yeni süper bilgisayarını tanıttı. Bu makine, büyük AI modellerinin eğitimi için oldukça ideal bir platform sunmakta.

MSU Başkanı Viktor Sadovnichy, projeyi Hesaplamalı Matematik ve Sibernetik Fakültesinde düzenlenen bir etkinlikte paylaştı. Sadovnichy, “Bu projenin lansmanını başlattık. Şu andan itibaren MSU-270 süper bilgisayarının çalışır durumda olduğuna inanıyoruz.” dedi.

MSU-270’in Özellikleri ve Hedefi Nelerdir?

MSU-270, yaklaşık 100 adet ‘yeni nesil grafik hızlandırıcıya’ sahip bir bilgisayar. Bu grafik hızlandırıcıların hangi şirkete ait olduğu henüz açıklanmadı, ancak AMD, Biren Technology, Intel veya NVIDIA gibi firmaların hesaplama GPU’larını kullandığı tahmin edilmekte. MSU-270 ayrıca enerji temini, soğutma ve iletişim için yeni sistemlere dayanıyor.

MSU-270’in geliştirilmesi, MSU’nun 2030 yılına kadar çeşitli ilerlemeleri hedefleyen uzun vadeli planının bir parçası. MSU, yapay zekaya dayalı yeni araçlar geliştirmek için bu makineyi kullanacak. Bu araçlar arasında kapsamlı veri analizi için algoritmalar ve yapay zeka hizmet koruması için yöntemler de bulunmakta.

MSU-270, yapay zekanın yanı sıra fizik, kimya, biyoloji, psikoloji, sosyoloji, jeoloji ve tıp gibi çeşitli alanlardaki araştırmalara da katkı sağlayacak. MSU-270, Rusya’nın en yüksek performanslı süper bilgisayarı olan Lomonosov-2’yi geride bırakarak yeni bir rekor kırdı. Lomonosov-2, yaklaşık 21,5 FP64 PetaFLOPS Rmax performansına ve yaklaşık 29,5 FP64 PetaFLOPS Rpeak performansına sahipti.

400 PetaFLOPS müthiş bir değer olsa da, bunun FP16 veri formatı anlamına gelen ‘AI’ PetaFLOPS olduğu unutulmamalı. MSU-270’in FP64 performansının (400 PetaFLOPS’tan çok daha düşük) ne olduğu henüz açıklanmadı.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir