ABD şirketlerinin kısıtlamalarıyla sarsılan Rusya, yasadışı yazılım dağıtımını meşrulaştırmaya hazırlanıyor.

Rusya korsan yazılımlara ev sahipliği yapsa da, korsan yazılım bu ülkede her zaman yasa dışıdır. Ancak, içeriğe yasal erişim mümkün değildir. Çünkü Amerika Birleşik Devletleri’ndeki şirket Rusya’daki hizmetini durdurdu. ABD’nin dijital hizmetler üzerindeki yaptırımları; Oyunlar, diziler, sosyal medya, ofis yazılımları, işletim sistemleri ve çok daha fazlası ülkeden çekildi. Rus hükümeti, bu yaptırımlara yanıt olarak korsan yazılımları meşrulaştırmayı planlıyor.

Rusya, korsan yazılımların dağıtımını yasallaştırabilir

Yazılım şirketleri, ürünlerinin yetkisiz kullanımını önlemek için DRM korumasına büyük yatırım yapar. Bu korumalar yıllar sonra kırılsa bile, korsan yazılımlar asla meşru olmayacak çünkü hükümetler bunu suç haline getiriyor. Ancak son haftalardaki savaş durumu, Rusya’nın bu yaptırımlardan geri çekilmesine neden oldu. Hatta ABD şirketlerine tepki olarak korsan yazılımları doğrudan destekleyeceğini bile söyleyebiliriz.

Spotify tepki olarak Rusya’daki ofisini süresiz kapatma kararı aldı

Bu söylenti henüz hükümet tarafından doğrulanmasa da böyle bir gidişat kesin olarak kabul ediliyor. Korsan yazılım yasallaştırılırsa, Rusya’da kısıtlanan dijital hizmetlerden gelen içerik etik olmayan bir şekilde Rus izleyicilere ulaşabilir. Görünüşe göre hükümet, ABD merkezli hizmetler hizmetlerini Rusya’ya geri getirmeye başlayana kadar torrentleri destekleyecek.

Rusya kendini internetten ayırıyor

Dün, Rusya’nın en büyük internet servis sağlayıcılarından biri olan Lumen’in Rusya’daki hizmetini kapattığını sizlerle paylaşmıştık. ABD’li tedarikçilerin hizmet kesintileri, Rusya’nın Batı’daki sunucularla iletişim kurmasını engelliyor.

Bu yaptırımlar devam ederse Rusya internette içe kapanık biri haline gelecek. Bu, iki Amerikan şirketinin ülkede gelir elde etmesini engelleyecek ve Rus şirketleri internetin nimetlerinden yararlanma konusunda geride kalacak.

Rusya’nın korsan yazılımları yasallaştırması tüm dünya için büyük bir tehlike. Bu hamle teknoloji savaşlarını başlatabilir gibi görünüyor. Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir