Robotların yeni yetenekler kazanması için insanları taklit etmesi oldukça ilginç anların ortaya çıkmasını sağladı. Yeni bir projede, robot tekrar tekrar deneyerek insanları taklit etmeyi, yeni yetenekler öğrenmeyi başardı.

ABD’de bilimsel çalışmalarıyla tanınan Carnegie Mellon Üniversitesi’nde robotların yeni yetenekler öğrenmesi için insanları taklit etmesi üzerine özel bir proje başlatıldı. Robot, insan davranışlarını derin öğrenme ile takip ederken daha sonrasında davranışları taklit etti. Bazı taklitlerde başlangıçta başarısız olunsa da saatler süren tekrarlar sayesinde robotlar bu yetenekleri kalıcı olarak öğrenmeyi başardı. Proje ile robotların kendi kendini geliştirmesi ve özellikle ev işlerinde daha yetenekli hale gelmesi hedefleniyor.

İşte robotların insanları taklit ettiği o anlar

“Robotların insanları doğrudan izleyerek öğrenmesi, sahada çözülmemiş bir sorun olmaya devam ediyor. Ancak bu çalışma, bu yeteneği etkinleştirmede önemli bir adım atıyor.” denilerek tanıtılan yeni sistem, WHIRL olarak adlandırılıyor. Öğretim üyesi ve öğrencilerin katılımı ile sürdürülen projenin robotik sistemlerde yeni bir dönem başlatması bekleniyor.

Robot ile yapılan ilk testlerde 20’yi aşkın görev gerçekleştirildi. Çöp torbasını almak, şarj aletini şarjdan çıkarmak, buzdolabını açmak, çekmeceleri çekmek gibi bir dizi görev robot tarafından ilk seferde olmasa da tekrarlarda başarıyla gerçekleştirildi. Tipik olarak taklit veya pekiştirmeli öğrenmeye dayanan WHIRL sistemi, şu anda robotik alandaki en çok dikkat çeken yeniliklerden birisi.  Üstelik ekibin bu alandaki en önemli amaçlarından birisi de videolardan da istenen yeteneklerin öğrenilebilmesi. Bunun için devreye YouTube gibi video platformları da eklenecek.

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir