Dünyada yeni bir akım yaratan Roblox’ta dil sorunu ortadan kalkıyor.  Roblox’a yapay zeka destekli gerçek zamanlı sohbet çeviri özelliği geliyor.

Dünyanın dört bir yanından oyuncusu bulunan ve sohbetin de etkin bir şekilde kullanıldığı Roblox’ta yeni bir dönem başlayacak. Roblox tarafından yayınlanan resmi blog gönderisinde yeni bir yapay zeka destekli sohbet çeviri özelliğinin test edildiği ve testlerden de olumlu sonuçların alındığı paylaşıldı. Özellik 16 dili destekleyeceği gibi ilerleyen dönemlerde daha da geliştirilecek.

Oyun Dünyasında Bir İlk!

Roblox’a getirilen sohbet çeviri desteğinin oyun dünyasında bir ilk olduğu da vurgulandı. Bu bakımdan bu yenilik, oyun sektöründe yeni bir akım haline gelebilir. Özellikle çok farklı ülke ve dillerin hakim olduğu coğrafyalara ulaşan oyunlar, oyuncuların daha iyi anlaşabilmesi adına oyunlarına bu özellikleri ekleyebilir.

Roblox CTO’su Daniel Sturman tarafından yapılan açıklamada özellik hakkında “Özel, büyük dil modelimiz o kadar hızlı ki, insanlar nereli olurlarsa olsunlar gerçek zamanlı olarak bağlantı kurmalarına yardımcı olacak. Yazarken 16 dilden herhangi birinden diğerlerine gerçek zamanlı çeviriler yapabiliyoruz. Topluluk geliştiricilerimizin dünya çapında daha fazla kullanıcıyla etkileşim kurabilmesi için yapay zekayı kullanmaya başladık. Artık, yeni gerçek zamanlı yapay zeka sohbet çevirilerimiz sayesinde, fiziksel dünyada bile mümkün olmayan bir şeyi Roblox’ta mümkün kıldık. İnsanların dil engellerini aşmalarına ve sürükleyici 3D deneyimlerde birbirleriyle sorunsuz bir şekilde iletişim kurmalarına olanak sağladık. Gelecekte, yapay zeka destekli sesli çeviri de dahil olmak üzere, Roblox’taki kullanıcı deneyiminin her bölümünün kendi ana diline tamamen çevrilmesini öngörüyoruz.” dedi.

Roblox'a Yapay Zeka Tabanlı Sohbet Çevirisi Geliyor
Roblox’a Yapay Zeka Tabanlı Sohbet Çevirisi Geliyor

CTO Sturman’ın da dediği gibi Roblox için bu yenilik bir öncü. Özellik üzerinde yapılacak çalışmalar ile oyunun daha fazla alanında dil sorununun tamamen ortadan kaldırılması hedefleniyor. Üstelik yapay zeka Roblox evrenini kapsayacak şekilde geliştirileceğinden dolayı çevirilerde görülen hataların da yaşanması beklenmiyor.

Roblox 70 Milyon Kullanıcıya Sahip

Roblox’ta yapılacak bu yenilik özelliğin geniş kapsamlı test edilmesini de sağlayacak. Zira son raporda Roblox’un 70 milyonu aşkın kullanıcısının olduğu belirtilmişti. Aynı raporda 180 farklı ülkeden kullanıcının olduğu, her gün 19,7 milyon yeni arkadaşlığın kurulduğu, günlük 2,4 milyar sohbetin gönderildiği belirtildi. Yeni özellik sayesinde Roblox’taki sohbet etkileşimlerinin de artış kaydetmesi bekleniyor.

Özelliği kullanıma sunmadan önce yapılan testlerde, ciddi bir zaman kazancı sağlandığı ve kullanıcıların daha iyi bir sohbet deneyimi elde ettiği de açıklandı. Bundan sonraki süreçte ise amaç daha iyi bir çeviri desteğinin sunulması olacak.

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir