2022 yılında hızla gelişim gösteren Dijital Marketing, en büyük pazarlama yerlerinden biri haline gelerek 2023 yılına güçlü bir giriş yaptı. 2022 senesi içerisinde ilgi çeken konuların başında Influencer, Video Marketing (video pazarlaması) ve Reputation Management (İtibar Yönetimi) yer aldı. 

2023 Yılı Dijital Pazarlama Yılı Olacak

Dijital pazarlama, 2022 yılının en büyük pazarlama araçlarından biri oldu. 2022 yılı dünyayı etkisi altına alan salgının etkisinden kurtulduğumuz,  ekonomik gelişmelerin yaşandığı ve bu doğrultuda yeni trendlerin ortaya çıktığı bir yıl oldu. Dijital Exchange CEO’su Emrah Pamuk, dijital pazarlamaya dair “Sosyal medyanın hayatımızdaki yeri arttıkça, dijital pazarlamanın varlığı da her alanda büyüyüp, güçlü bir şekilde gelişim gösterecek” dedi. 

Dijital pazarlama, internet kullanıcıları ve özellikle reklam veren müşteriler açısından çok önemli bir alan haline geldi. Elde edilen verilere göre dijital pazarlama alanında 2022 yılı içerisinde %70 oranında büyüme gözlemlendi. Bu büyümede Türkiye’de ortalama 70 milyona yakın sosyal medya kullanıcısının olmasının da etkisi büyük. 

strongreturnal pcnin cikis tarihi belli oldustrong 2

Ayrıca Türkiye’de internette aratılan ürünlerin ortalamasını, alışveriş için internette geçen süreyi ve alışveriş sıklığını da göz önüne alacak olursak, dijital pazarlamanın sıradan kullanıcılar için bile ne kadar önemli olduğunu anlamış oluruz. 

Dijital Exchange CEO’su Emrah Pamuk’un 2022 Yılı Baz Alınarak Dijital Pazarlamaya İlişkin Düşünceleri  

Sosyal medya kullanımının dijital kampanyalar yolunda itici bir güç olduğunu söyleyen Emrah Pamuk:

Türkiye’de sosyal medya kullanma alışkanlığı çok yaygın. İlk sırada yer alan WhatsApp ardından Instagram, Twitter, Facebook, Facebook Messenger, TikTok, Snapchat, Telegram, Pinterest ve LinkedIn gibi sosyal medya uygulamaları gelmekte. Bu ve türevi uygulamalar dijital mecralarda görünürlüklerini artırabilmek için sosyal medya kampanyaları düzenliyor. 2020 ve 2021 yıllarında yaşanılan evden çalışma dönemiyle beraber e-ticaret ve e-ihracat konularına olan talep, markaların sosyal medya kampanyalarına önem vermesine neden oldu” ifadelerine yer verdi.

Dijital Pazarlamada Influencer’ların Yeri

Sosyal medyaya yönelik kampanyalarda influencer pazarlamasının ilk sırada olduğunu söyleyen Pamuk, “Influencer’lar erişim sağladıkları popülasyonun büyüklüğü açısından, kolay etkileşim alabilmeleri ve kampanya sonuçlarının ölçümlenmesine büyük katkıda bulundukları için sıklıkla tercih ediliyorlar. Markaların çeşitli bütçelerle ya da kâr payı anlaşmalarıyla influencer pazarlaması yapıyor. Bu sayede sonuçların izlenmesini ve satış oranlarını değerlendirme imkanı bulabiliyor” demiştir.

Müşterilerin Geri Dönüşleri Büyük Önem Taşımakta

2022 yılında markanın itibarını sağlamlaştırmak için yapmış olduğu çalışmaların önem kazandığını savunan Emrah Pamuk, “Salgının bitmesinin ardından markalar, tüketici ile ortak paydada buluşma noktasında itibar çalışmalarında yer almayı tercih etmeye başladı. Markalar artık ürünlerini ve verdikleri hizmeti tanıtmanın daha ilerisine giderek B2C (firmadan tüketiciye) tipi ticaret yapmaya ağırlık verdiler. Günümüzde herhangi bir markanın satış yaptıkları e-ticaret alanındaki müşteri yorumları büyük önem taşımakta. Tüketicilerin ürün ve hizmet aşamasında yaşadıkları tecrübeler, bugün dijital pazarlamanın en önemli unsuru halini aldı. Bu nedenle dijital pazar alanlarının profesyonel biri tarafından yönetilmesinden, markaya ilişkin algıların sosyal medyada yapılan kampanyalarla artırılmasına yönelik birçok farklı yöntem 2022 yılının trendleri arasında yer almaktadır “ ifadelerini kullandı. 

Dijital Pazarlamaya Yönelik Yatırımlar Yükselişte

Dijital pazarlamada satışların yükseliş gösterdiği; Sevgililer Günü, Anneler Günü, Bayramlar, Black Friday, Yılbaşı, Şahane HaftaSonu gibi kampanyaların olduğu dönemlerde meydana gelen artışlar doğrultusunda “Her alandan birçok firma yatırımlarını ve  yaptıkları işlemleri dijital dünyaya taşımaya başladı. Dijital dünyada, reklam rekabeti sürekli olarak değişmekte olduğu için 2022 yılının ilk yarısında olan dijital pazarlama çalışmalarına yönelik yatırımların 14 milyarın üzerinde gerçekleştiği görüldü. Bu miktar 2021 yılının aynı dönemleri ile karşılaştırıldığı zaman %78 oranında bir büyüme gösterirken, 2022 yılının ikinci yarısında ve kasım ayı kampanyalarının da etkisi ile dijital pazarlamaya yapılan yatırımların toplam 20 milyar düzeyinde artışının gerçekleştiğini” söyledi. 

2023 Yılı Dijital Pazarlamanın Zirve Yaptığı Dönem Olacak

Dijital pazarlamanın, video marketing alanında 2022 yılı içerisinde en önemli çalışma alanlarından biri olduğunu söyleyen Emrah Pamuk, müşterilerin %80’inden daha fazlasının ürünü yada hizmeti satın almadan önce buna yönelik 2 veya daha fazla video izlediği üzerinde durdu. Emrah Pamuk “Video pazarlaması alanında yer almayan markaların rekabette geride kaldığını” dile getirdi. Ve aynı zamanda ” Video marketing alanı dijital pazarlamanın en önemli unsuru. Bunun varlığını kabullenmek gerek. Bizler de bu alanda yurt içinde ve dışında birçok çalışmaya imza attık;  çalışmaya da devam edeceğiz. Video marketing, dijital pazarlamanın bel kemiğidir. “ şeklinde konuştu. 2022 yılının Digital Exchange için önem arz eden bir yıl olduğunu söyleyen Emrah Pamuk, son olarak, “Digital Exchange, 2022 yılı içerisinde yapmış olduğu çalışmalarla büyüme hızını tamamladı. Ağırlıklı olarak teknoloji alanında yatırımlarda bulunan marka, müşteri ve iş ortaklarımızı dijital alanda en iyi çözüm üreten hizmetler olarak sağladık. Sürdürülebilir yatırımlar ile başarımızı diğer yıllarda da aynı hızla devam ettirmeyi hedefliyoruz. Yeni yıla güçlü girdik, geçmişte edindiğimiz tecrübelerle ve yeni yöntemler aracılığıyla da bu sene daha dijital ve çok daha verimli geçecek” ifadelerine yer verdi.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir