Dünyada yaşanan chip krizi nedeniyle faaliyetlerine ara veren üreticilere bir yenisi daha eklendi. Renault, Türkiye’deki fabrikasında üretimi durduruyor.

Ülkemizdeki ve dünyadaki tüm teknoloji şirketleri sorunlarla karşılaşmaya başlıyor. Bunun nedeni, tedarik zinciri kesintilerinden mağaza işçi hastalıklarına kadar değişen faktörlerdir. Ancak pire krizi nedeniyle uzun bir süre çalışmalarına ara vermek zorunda kaldılar. Renault bu kez Türkiye’deki fabrikasında üretimi durduracak.

Renault Türkiye üretimi geçici olarak durdurdu: 25 Nisan’da açılacak!

Renault ülkemizdeki fabrikalarında üretimi durduruyor. Ancak bu geçici bir durumdur. Aslında birçok marka bu kesintiyi geçen yıl planlamıştı. Dolayısıyla 25 Nisan’da her şey yeniden başlayacak ve üretim eskisinden kaldığı yerden devam edecek.

Türkiye’de son 10 yılda en çok tercih edilen araba markaları belli oldu

Ancak bu sorun büyüdükçe bir hafta yerine bir ay ara verebilir. Özellikle, dünyanın en büyük neon tabela üreticisi ve pazarın yaklaşık %50’sine sahip olan iki Ukraynalı şirket, Rus işgali nedeniyle süresiz olarak kapanma kararlarını açıkladı.

Elbette TSMC ve Samsung gibi birçok chip üreticisi bu duruma hazır olduklarını ve 2-3 ay dayanacak stokları olduğunu söylediler. Ama bu sefer sona yaklaşıyor. Bu nedenle özellikle yaz aylarında yeni bir emtia chip krizi başlayabilir.

Demek ki bu durum, üretimin geri kalanını yakalamaya çalışan (hemen hemen tümü) firmalar için uzun vadeli aksaklıklara neden olabilir. Başka bir deyişle, sıcak yaz aylarında hakim olması gereken hammadde sorunu nedeniyle, Çeyreğe kadar, üretimde bir hafta değil, bir ay veya daha fazla bir düşüş görebiliriz.

Ayrıca bu sadece otomobil üreticileri için geçerli değildir. Aslında akıllı telefonlar ve bilgisayarlar başta olmak üzere her gün evde veya özel hayatımızda kullandığımız teknolojik ürünlerin birçoğu yeni cihazlar çıkaramayabilir. Ayrıca pandemi nedeniyle zor bir dönemden geçen şirketler iflas edip iş hayatına veda edebilir. Dolayısıyla sunulacak yeni teknoloji ürünlerinin lansmanının geciktiğini görebiliyoruz. Ve her yıl 20 farklı cihaz piyasaya süren şirketler giderek azalıyor. Bu nedenle Renault’nun şu ana kadar aldığı bu karar bizim için büyük değil. Çünkü 25 Nisan’da kepenkler tekrar kaldırılacak ve üretim kaldığı yerden devam edecek.

Renault Türkiye CEO’su daha önce fabrikayla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer vermişti;

“Yeni nesil Colt, tıpkı Clio modelinde olduğu gibi Renault – Nissan – Mitsubishi İttifakı’nın modüler CMF-B platformunda üretilecek. Yeni araç, 2023’ün 4. çeyreğinde Avrupa’da satışa sunulacak. Renault – Nissan – Mitsubishi İttifakı’nın “kazan-kazan” felsefesine dayalı işbirliği stratejisi ve Renault Group’un Oyak Grubu ile 52 yıldır süregelen köklü ortaklığı, Yeni Nesil Mitsubishi Colt’un Oyak-Renault Bursa Fabrikası’nda üretilmesi kararı ile daha da güçleniyor.”

Bu sayede Megane Sedan üretiminin Karsan’a aktarılmasından sonra Renault – Oyak Fabrikasındaki boşluk yeni nesil Colt modeliyle doldurulacak.

Ancak tabi ki de bunlar Nisan 25’ten sonra devam edebilcek. Siz bu konu hakkında ne düşüyorsunuz?

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir