Q klavye ve F klavye Türkiye’de tercih edilebilecek 2 farklı klavye çeşididir. Peki, Q Klavye ve F Klavye arasındaki farklar neler? Hangisi tercih edilmeli?

Klavyeler, bilgisayar ya da benzer teknoloji ürünlerinin kontrol edilmesini sağlayan donanımlar arasında yer almaktadır. Klavye isimlendirilmesinde ise sol üst köşede yer alan harflerden almaktadır. Q klavyenin sol köşesinde harfler Q ile başlarken F klavyede bu tuş F’dir ve iki klavyenin tuş dizilimi tamamen birbirinden farklıdır. Türkiye’de diğer ülkelerden farklı olarak F klavyenin yer alması Türkçe ’ye daha uygun bulunmasından dolayıdır. Ancak iki klavyedeki farklar sadece tuş diziliminden ibaret değildir.

Hız Açısından Q Klavye ve F Klavye Karşılaştırılması

Q klavye ve F klavyede hız açısından karşılaştırma yapıldığında Q klavye doğal olarak yabancı dildeki kelimelerin yazılışına göre sıralanmıştır. Bu nedenle Türkçe kullanılan bu klavyelerde kelimeleri yazmak doğal olarak daha fazla zordur. F klavyede ise yerleşim Türkçe’ye göre yapıldığından dolayı harflere erişim daha kolaydır. Alfabede kullanılan harflerin sıklığına göre belirlenen bu düzen, kullanımda da temel bir farklılık yaratır.

İki Klavye Arasında Geçiş Yapmak

Hangi klavye tercih edilirse edilsin kullanıcılar belirli bir zaman sonrasında klavye düzenin alışabilmektedir. F klavye özellikle daktilo kullanımı nedeniyle Türkiye’deki bilgisayara geçişte yoğun olarak kullanılsa da günümüzde yaygın kullanımı bulunmamaktadır. Bu nedenle Q ile çalışan bir kişinin bu klavye ile kullanımını sürdürmesi daha uygundur. Ancak geçiş aşamasında kullanıcılar hangi klavyeyi tercih ederse etsin herhangi bir problem yaşamayacaktır. Sadece kullanımda belirli bir alışma süreci gerekecektir.

Q Klavye ve F Klavye Arasındaki Farklar Neler
Q Klavye Parmak Düzeni

El Duruşu Açısından Farklar

İki klavye arasındaki en temel farklardan birisi ellerin konumudur. Q düzeninde parmaklar çok daha az hareketle yazım tamamlanırken F klavyede tam ters bir durum bulunmaktadır. Bu nedenle uzun yazma çalışmaları sırasında Q klavye kullanan kişilerin daha az el yorgunluğu yaşadığı görülürken F klavyede ellere daha fazla yük binmektedir. Ayrıca F klavyede ellerin daha dik bir duruş sergilemesi gerekir.

Q Klavye ve F Klavye Arasındaki Farklar Neler
F Klavye Parmak Düzeni

Bu temel farklar, hız ve verimlilikte de kendini göstermektedir. Q harflerin belirli bir şematik yapıya göre sıralanmasını sağlar. Böylece harf düzeninde klavye kullanıcıları daha hızlı yazı yazabilir. F klavyede ise düzen daha simetriktir.

Yukarıdaki 2 görselden görülebileceği üzere parmakların yerleştirilmesi ve harflerin kullanımı farklıdır. İki klavye arasındaki geçişte bu nedenle zorlanmalar yaşanabilir.

Kullanım Farkları

Klavyede “On Parmak” olarak adlandırılan hızlı yazma düzeni için belirli kurallar vardır. Bu kurallarda ise ellerin belirli harfler ile eşleştirilmesi esastır. Bu nedenle Q klavye kullanan kişilerin klavye ortasında yer alan F tuşuna, başparmak ise boşluk (space) tuşuna yerleştirilir.  Diğer parmaklar ise diğer harflere doğru sıralanır.  F klavye söz konusu olduğunda ise eller J ve F tuşları üzerinden şekillenir. Bu düzende parmaklar daha yan yana gelir. Yatay düzlemdeki harfler daha fazla kullanılır. El hareketleri de buna göre şekillenir.

Q ve F Klavyede Kısayol Tuşları,

Kısayol tuşları söz konusu olduğunda F ve Q klavye arasında temel farklar vardır. Q klavyede temel olarak kısayol tuşları üst sıralarda yer alır. F klavyede ise bu tuşlar alt taraflara yerleştirilmektedir. Bunun da temel nedeni el pozisyonları ve kullanım kolaylığının sağlanmasıdır.

Kısayol tuşları, klavyelerin kullanımını hızlandıran ve işleri kolaylaştıran önemli bir özelliktir. Q klavye ve F klavye arasındaki kısayol tuşlarının farklılık gösterdiğini söyleyebiliriz. Q klavyede kısayol tuşları genellikle üst sıralarda yer alırken, F klavyede ise bu tuşlar daha alt sıralarda bulunur.

Tüm bu farkların yanı sıra iki klavye arasındaki temel farklar şöyledir;

  • F klavye daha az kısayol tuşunu destekler.
  • F klavye 20 Ekim 1955 itibariyle kullanıma sunulmuştur.
  • F klavye Türkçe için geliştirilmiştir.
  • Q klavye 1874’te geliştirilmiştir. Christopher Latham Sholes tarafından dizayn edilmiştir.

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir