El konsolları pazarındaki hareketlilik yeni gelişmelere de imkan tanıyor. Cihazlar için şimdi PlaytronOS duyurusu yapıldı. Peki, tanıtımı yapılan PlaytronOS nedir, ne değildir?

El konsolları pazarında Valve’nin Steam Deck’i ciddi bir etkileşime sahne oldu. Asus, Lenovo ve MSI gibi büyük OEM’ler, ROG Ally, Legion GO ve MSI Claw pazarın önde gelen markaları yenilemeleriyle bu harekete cevap verirken gelecek yıllarda bu cihazların oyun pazarında daha etkin bir yere sahip olması bekleniyor. Bu da pek çok şirketi harekete geçirmiş durumda. Windows işletim sistemi ile geliştirilen el konsollarında artık yeni bir seçenek daha mevcut. O da PlaytronOS.

PlaytronOS nedir?

PlaytronOS, Playtron tarafından oluşturulan ve oyun el bilgisayarları için SteamOS ve Windows gibi mevcut sistemlere meydan okumayı amaçlayan açık kaynaklı Linux tabanlı bir oyun işletim sistemidir. Hem x86 hem de ARM mimarilerinde desteklenen PlaytronOS, bu özellikleri sayesinde Intel ve AMD gibi işlemcilerin kullanıldığı bilgisayarlarda dahi kullanılabilir olmasını sağlıyor.

PlaytronOS Nedir? Hangi Cihazlarda Kullanılacak?
PlaytronOS Nedir? Hangi Cihazlarda Kullanılacak?

Windows’a karşı özel avantajlarıyla fark yaratan PlaytronOS, gereksiz yazılımlar olmadan arayüz ve işlevsellik söz konusu olduğunda akıcı bir oyun deneyimi sunmayı hedefliyor. Windows’a göre daha hafif bir işletim sistemi olması oyunlardan alınacak performansın da artmasını sağlıyor. Valve tarafından geliştirilen SteamOS ile bu anlamda benzerlik taşıyan PlaytronOS, küçük ekrana sahip cihazlarda dahi etkin bir performans vaat ediyor.

PlaytronOS’ta Hangi Oyunlar Var?

PlaytronOS için en farklı detaylardan birisi de özel bir oyun mağazasının bulunmaması. Şirket, oyunlar için Steam, Epic Games Launcher gibi platformları destekleyerek uyumluluk sunuyor. Kullanıcıların oyun oynama ve satın alma konusunda özgür seçim yapmasına imkan tanımak isteyen Playtron, bu sayede kullanıcıların da desteğini alabilir. Şu an için test aşamasında olan sistemde Death Stranding, Dave the Diver ve Baltaro gibi oyunlar deneniyor. Steam Deck ile yapılan ilk kıyaslamalarda PlaytronOS’un çok daha iyi bir performans gösterdiği kaydedildi.

PlaytronOS Ne Zaman Çıkacak?

Şu anda test ve geliştirme süreçlerinin devam ettiği PlaytronOS cephesinde hedef 2025. Bu yıl itibariyle kullanıcılar için yeni işletim sisteminin kullanıma sunulması bekleniyor.

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir