Bildiğiniz üzere Sony’nin en son oyun konsolu olan PS4 serisi bulunuyor. Bu seride PAL veya NTSC gibi çeşitli ifadeler illaki görmüşsünüzdür. Birçok kullanıcı PS4 alırken bu modellerden hangi sürümü alması gerektiklerini bilemiyorlar. Bu yazımızda ise sizlere PlayStation 4’ün sahip olduğu bu sürümlerin ne farkları olduğuna ve ne anlama geldiğine bakacağız. Sony’nin PS4 oyun konsolu son dönemin en çok satan konsol modelleri arasında bulunuyor. Ancak modellerin yurtdışı ve yurtiçi olarak çeşitli sürümleri bulunuyor. Kullanımınızı etkileyecek olan faktörlerden olan PAL ve NTSC modeller arasında ne gibi farklar ve hangisini tercih edeceğinize bu içeriğimizde bakacağız.

Oyunlar için bu modellerin bir önemi bulunuyor. Ancak PS4 sürümünü oyun oynamak yanında film ve çeşitli aktiviteler için kullanacaksanız doğru sürümü seçmeniz gerekiyor. Öyle ki yanlış seçimde film zevkiniz yarıda kalacaktır.

PS4 PAL ve NTSC nedir? Aralarında ne gibi farklar bulunuyor?

1 1577903634

PlayStation modelleri için PAL ve NTSC kavramları bölgeleri ifade ediyor. Yukarıda görmüş olduğunuz görselde bölgelere göre kullanımı görebilirsiniz. Türkiye’den satın alırken ise her iki versiyonu da satın alabilirsiniz. Fakat NTSC modelini alırsanız sadece o bölgeye yönelik özel içerikleri kullanabiliyorsunuz. Bu noktada PAL’a özel olan film içeriklerini izleyemezsiniz. Aynı durum PAL için de geçerli olurken NTSC bölgesine ait filmleri izleme imkanınız olmayacaktır.

PAL ve NTSC kavramları PS4 için bu durumları ifade ediyor. Teknik tarafta ise ikisi de karasal renk yayın sinyalleri diyebiliriz. NTSC, Japonya ve Amerika gibi bazı ülkelerin kullanmış olduğu yayın sinyalleridir. PAL ise Türkiye dahil olarak tüm Avrupa’da kullanılan karasan renk yayın sinyalidir. Bu noktada ise PS4’teki NTSC bir filmi Türkiye’de açmak istediğinizde siyah beyaz bir görüntü ile sunulacaktır.

Oyunlar için bu durum geçerli olmuyor. Tüm oyunlar “free region“ olarak tüm bölgelere açık olarak sunuluyor. Satın almış olduğunuz bir oyun hem PAL hem de NTSC bölgelerinde oynanabiliyor. Hali hazırda birçok oyun ve film içeriği de tüm bölgeler için sunulduğu için bu tarz sorunlar pek yaşanmıyor diyebiliriz. Ancak yine de Türkiye içerisinden bir PS4 satın alırsanız, PAL bölgesine yönelik versiyonu satın almanızı öneririz.

PS4 PAL mı NTSC mi nasıl anlaşılır?

2 1577903658

İnternet üzerinde alışveriş sitelerinde cihazların hangi bölgeye ait olduğu bilgisi bazen yazmayabiliyor. Bu sebeple almış olduğunuz ürünün hangi bölgeye ait olduğunu müşteri hizmetleri ile görüşerek anlayabilirsiniz. Bu noktada gelen kargo kutusunda üzerindeki bilgileri kontrol ederek kutuda US yazıyor ise Amerika ve NTSC ürünü anlamına gelmektedir. Avrupa için ise PAL noktasında kutu içerisinde UK yada EU yazması gerekiyor. Kargodan gelen kutuda gelen bu yazılar yer almıyor ise, mağazadaki ürünleri Türkiye’de de kullanabilirsiniz. 2019’un Temmuz rakamlarına göre PS4 satışlarının 100 milyonu geçtiği belirtiliyor. Oyun satışlarında ise 876 milyon olduğu belirtiliyor. Bu noktada Amerika’daki PS4 satışları 30 milyonu geçerken geriye kalan satışların ise PAL cihazlar olduğu belirtiliyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir