Yeni yıla girmemizle beraber Türkiye’de karekod sistemine uygun plaka dönemi başlamış oldu. Karekodlu plaka nedir ve nasıl alınır? Gibi sorulara gelin cevap verelim!

2024’ün başlamasıyla birlikte, karekodlu plaka dönemi Türkiye’de kendisini göstermeye başladı. Yeni yıl itibarıyla tescil edilen bütün taşıt plakalarda karekod zorunlu hale getirilecek. Bu düzenlemeyle birlikte araç sahiplerine karekodlu plakalar da verilmeye başlandı. Peki merak konusu olan: Plakalarda karekod uygulaması neler getirecek? Karekodlu plaka nedir? Neden bu uygulamaya geçildi?

Plakalarda Karekod Uygulamasına Neden Geçildi?

Karakod Sistemine geçmesindeki en büyük öncelik sahte plakaların önüne geçmek. Her plakanın arkasında sisteme kayıtlı bir karekod bulunacak. Bu karekod okutulduğu takdirde ise: plakanın seri numarası ve aracın üretim detayları gibi kritik bilgilere rahatça ulaşılabilecek. Plakaya ait bilgiler elektronik ortamlarda tutularak; sürekli olarak güncel bir veri kaynağı oluşturacak.

Plakalarda Karekod Uygulamasına Neden Geçildi?
Plakalarda Karekod Uygulamasına Neden Geçildi?

Yeni plakanın özellikleri arasında en gözde olanı bilgilerin elektronik ortamda tutulması gibi duruyor. Bu durum önceden de aktardığımız gibi sahte plakaların tespiti ve taşıt konularında işlenebilecek suçların önüne geçmek adına gerçekleştiriliyor. Bunun yanı sıra: güncel bilgi sağlama özelliği, trafik kontrolü ve takibinin daha modern bir biçimde yapılmasını sağlayacak. Bu da trafik güvenliği adına devrimsel bir adım daha oluşturacak. Elektronik kayıtların doğruluğu, trafik kurallarının da  daha verimli işlemesinde yardımcı olacak. Bu yeni adım, Türkiye’nin trafik güvenliği ve araç kayıtlarının daha doğru bir şekilde takip edilmesi konusunda önemli bir adım olarak öne çıkıyor. Bu adımın ikinci el araç satışında da araçların güvenilirliğini de artıracağını düşünüyor. Bizler de karekodlu plaka sürecinde yaşanan gelişmeleri aktarıyor olacağız.

Bu konuyla ilgili eski araçların bu sisteme nasıl ayak uyduracağı ise halen muamma. Ortada farklı görüşler gezmektedir.  Yeni plakalara karekod verilse de eski plakalarda halen böyle bir sisteme geçilmedi. Bütün taşıtları bir araya toplayan tek yer de araç muayeneleri olarak gözüküyor. Belki zamanla araç muayenelerinde plakalara karekod eklemesi sistemine geçiş yapılabilir. Bunu zamanla göreceğiz. Daha fazla gündem içeriklerine ulaşmak isterseniz bizi takip edebilir, düşüncelerinizi yorumlar kısmında belirtebilirsiniz.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir