Pazar araştırma şirketi olan International Data Corporation (IDC), PC’lere karşı olan tüketici talebinin zayıfladığına dair önemli bir rapor hazırlayarak paylaşımını yaptı. 2023 yılının ikinci çeyreğinde satışlar yüzde 13 oranında düşüş yaşadı.

Son dönem içerisinde PC’lere olan tüketici talebinin oldukça zayıfladığına dair birçok rapor ile karşı karşıya kalıyoruz. 2021 yılında 350 milyon PC’nin satılmış olan pazarda, uzun bir süredir duraksama dönemine girildiği ve durgunluk yaşandığını söylemek mümkün. Son olarak International Data Corporation (IDC), endüstrinin son durumunun nasıl olduğunu gösteren yeni bir rapor yayınladı. 

PC pazarında sevkiyatlar büyük düşüş yaşıyor

PC pazarında kan kaybı devam ediyor

IDC tarafından yayınlanan bir rapora göre, bilgisayar pazarında duraklama eğilimi 2023 yılının ikinci çeyreğinde de devam ediyor. Küresel sevkiyatlar, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13,4’lük bir düşüş kaydetti. Bu  durumda pazar araştırma şirketi, 18 aylık gerilemenin arkasındaki sebebin tüketici talebi düşüşleri, BT bütçelerindeki değişimler olması ve küresel ekonomide yaşanan sorunların yer aldığını raporunda belirtti. 

Son verilere göre, Lenovo markası ikinci çeyrekte sevk edilen 14,2 milyon PC ile bilgisayar pazarında listenin başında yer aldı. HP, 13,4 milyon sevkiyatla ikinci sırayı alırken, Dell 10,3 milyon sevkiyatla üçüncü sırada yer alıyor. Apple, 5,3 milyon Mac sevkiyatıyla dördüncü sırayı elde ederken, Acer dört milyon sevkiyatla ilk beş listesini tamamladı.

Diğer markaların toplamıyla 2023 yılının ikinci çeyreğinde 61,6 milyon bilgisayar sevki gerçekleştirildi. Geçen yılın aynı dönemlerinde ise sevkiyatların 71,1 milyon olduğunu belirtmekte fayda var. Konu hakkında IDC’den Ryan Reit,  endüstrinin son beş yılda karşı karşıya kaldığı hızlı arz ve talep akışının son derece zorlu şekilde gerçekleştiğini bildirdi.

Ayrıca, salgın öncesi tüketici alışkanlıklarına dönüş işaretlerinin olduğunu ve bu sebeple harcamaların PC’ler yerine akıllı telefonlara yöneleceğini düşünüyor. 

PC

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ - İŞLETME BÖLÜMÜ SON SINIF ÖĞRENCİSİ

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir