Oyun oynamayı seven ve çoklu monitörde daha iyi bir oyun deneyimini yaşamak isteyenlerin çift monitör konusunda dikkat etmesi gereken bazı detaylar var. İşlemler için önce bağlanacak monitörler, ekran kartınızı ve özel ayarlamaların yapılması yeterli. Ancak en önemli püf noktalardan birisi oyun uyumluluğu. Tüm oyunlar çift ekran desteği sunmadığı gibi kullanılacak monitörlerin özellikleri de önemli. Zira tüm ekranlar birbirinden farklı özelliklere sahip. Desteklenen çözünürlük, ekran yenileme hızı gibi pek çok kriter, zaman zaman uyumsuz ekran problemlerinin yaşanmasına yol açabilir.

Oyun bilgisayarlarında çoklu monitör kurulumu nasıl yapılır?

Tüm monitörlerinizi kontrol edin

Monitörlerin aynı özellikler sahip olduğundan emin olmalısınız. Bu nedenle çift monitör kurarak iyi bir oyun deneyimi elde etmek istiyorsanız, ilk baştan ekran özelliklerine göz atın. Bağlantı noktalarında da HDMI ya da DisplayPort gibi alternatiflerde sorunsuz bir bağlantı seçeneği ve uyumu sağlamalıdır. Ayrıca sadece monitörler için değil, ekran kartında da yeterli bağlantı seçeneği sunulmalı.

Grafik kartınızı kontrol edin

Son yıllarda piyasaya sunulan ekran kartlarının büyük bir bölümü çoklu ekran deneyimini destekliyor. Bu nedenle yakın tarihte bir ekran kartı satın aldıysanız, muhtemelen ekran kartınız çoklu ekran desteğine sahiptir.

AMD

AMD ekran kartları, birkaç nesildir çoklu monitörü destekliyor. Bazı modellerde tek bir ekran kartında üçe kadar eşzamanlı monitör desteğiyle sunulabiliyor. Multimonitor Eyefinity olarak adlandırılan teknolojiye sahip bir AMD ekran kartını kullanmak, çoklu monitörde işleri kolay hale getirecektir.

Nvidia

Nvidia’nın ekran kartlarında ise çoklu ekran çözümü Surround olarak adlandırılmaktadır. Eyefinity gibi, Surround da birden fazla monitörü destekler. Surround, tüm standart monitör bağlantılarıyla çalışır.

Bağlantıları kurma

Ekran ve ekran kartı uyumu konusunda sorun yaşamıyorsanız son adım oldukça kolay. Tüm bağlantılarınızı kurun. Ardından sistemi açın. Kurulum sırasında tek bir ekran kullanmanız gerekiyor. Bu nedenle diğer ekranlardaki görüntü sorunlarını başlangıçta sorun etmeyin. Kurulum için ekran kartı GPU kontrol merkezi ya da ayarları açılmalıdır. AMD gibi firmalar çoklu ekran kurulumunda gelişmiş rehberler sunmaktadır. Nvidia modelleri için ise yine Nvidia rehberlerine göz atabilirsiniz.

Yeni tarihlerde piyasaya sunulan oyunların büyük bir bölümü çoklu monitör için uyumludur. Ancak eski, klasik oyunlarda çoklu ekran kurulumunda sorun yaşayabilirsiniz. Bu nedenle bu aşamaları başlamadan önce oynamak istediğiniz oyunların çoklu ekran kartı konusunda durumunu değerlendirmeniz önerilir. Ayrıca hangi oyunların sorunsuz çoklu oyun monitörünü desteklediği konusunda sürekli güncel listeler yapılıyor. Bu listelere göre de durumunu değerlendirebilirsiniz.

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir