Oyun konsolu denildiğinde dünyanın en popüler ürünlerinden birisine sahip olan Nintendo, 24 milyon birim satmayı hedeflese de hedeflerinin gerisinde kaldı. 

4 Kasım tarihi itibari ile yeni çeyrek sonuçlarını paylaşacak olan Nintendo için gelen yeni raporlar, beklentilerin altında kalan bir satış grafiğini ortaya koydu. 24 milyon oyun konsolu satmayı hedefleyen Nintendo, buna karşın beklentileri karşılayamadı hem satışlarında hem de gelirlerinde düşüş yaşadı.

Son çeyrek raporlarında düşüş dikkat çekmişti

Şirket tarafından açıklanan son çeyrek raporlarında yaşanan düşüş dikkat çekmişti. Son mali çeyrekte, Nintendo’nun net karının 81 milyon dolar olduğu tahmin ediliyordu. Satışlar, yıllık yüzde 9.9 düşüşle 2.83 milyar dolar oldu. Faaliyet karı ise yıllık yüzde 17.3 düşüşle 1.05 milyar dolar olarak açıklandı. Gelirlerinde ve faaliyet karların da düşüş yaşayan şirket üstelik 24 milyon ürün satışının da çok gerisinde. Son yapılan güncellemelere göre şirketin 2021 yılı dahilinde satmayı başardığı birim sayısı 4.45 milyon adet olarak açıklandı. Yüzde 22’ye varan bir düşüş yaşayan şirket, hedeflerinin yakınına bile ulaşamazken, yılın geri kalanında da beklentileri karşılayamayacak gibi görünüyor. Zira 2020 yılının 4. çeyreğinde şirketin açıkladığı resmi raporlarda 4.73 milyon adet cihaz satmıştı. Benzer bir grafik yakalamış olsa dahi şirket belirlediği hedeflere 2021 yılında ulaşamayacak. 

Ürünlerdeki fiyatlandırma pazardaki dengeleri bozdu

Oyun konsolları pazarında özellikle 2021 yılı oldukça hareketli geçti. Çip krizi yaşanması beklenen üretim hedeflerine ulaşılamamasına neden oldu. Sektördeki güçlü şirketler çip krizi nedeniyle stok sorunu yaşarken bu sorunların çok daha uzağında bir pozisyon aldı. Yeni Nintendo Switch, 7 inçlik bir OLED ekrana sahip ve bir dizi iyileştirme ile tanıtılmıştı. Etiket fiyatı ise 350 dolar olarak açıklanmıştı. Başka bir deyişle yeni model önceki versiyona göre 50 dolar daha pahalı bir şekilde piyasaya sunuldu ve bu da piyasada büyük ses getirdi.

Çoğu şirket, satışları artırmak için fiyatları kısarken, Nintendo tam ters bir hamle yaptı. Bu nedenle de kullanıcılar daha pahalı bulduğum modelleri pandemi döneminde çok fazla tercih etmedi ve bu da şirketin ciddi düşüş yaşanmasına neden oldu.

Hakan Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir