Valve, Steam platformunda NFT ve blockchain tabanlı uygulama ve oyunlara yer vermeyeceğini duyurduktan sonra 29 şirket bir araya gelerek büyük bir tepki gösterdi.

Geçtiğimiz Cuma günü Steam platformunda NFT ve kripto para odakta oyunların sistemde yer almayacağı belirtilmişti. Yapılan bu duyuru oyun sektöründe oldukça dikkat çekerken kısa süre içerisinde tepkiler yükselmeye başladı. Zira yapılmak istenen değişiklik hem oyun geliştiricileri hem de oyuncular tarafından olumlu karşılanmadı. Yaşanan bu olaylar sonrasında ise Fight for the Future, blockchain platformu Enjin ve The Blockchain Game Alliance liderliğinde 26 blockchain oyun stüdyosu bir araya gelerek duruma karşı tepki gösterdi.

Valve’ye açık bir mektup yayınladılar!

Şirketler yayınladıkları açık bir mektup ile Valve’ye yönelik bir çağrı yaptı. İçerik yasağının İptal edilmesini ve platformda geliştirilen oyunlara yer verilmesini isteyen şirketler, bu konuda Valve’nin kararını yeniden gözden geçirmesi gerektiğini vurguladı. Yapılan çağrı sonrasında şu ana kadar Valve’den herhangi bir yanıt gelmezken, önümüzdeki günlerde bu konuda yeni gelişmelerin olması bekleniyor. 

2021’de yükselmişti!

Blockchain oyunları 2021 boyunca Bitcoin ve NFT ile benzer şekilde değer kazandı. Axie Infinity gibi oyunlar kişilerin oyun oynayarak ciddi kazançlar elde etmesini sağladığı gibi bu durum kısa süre içerisinde milyonlarca kullanıcının dikkatini çekti ve oyunlara olan ilgi günden güne yükseldi. Blockchain oyunlarının zirve yaptığı bir dönemde, Valve gibi bir oyun şirketinden gelen yasak ise özellikle geliştiricilerde şok bir etki yarattı. Yayınlanan mektubun yanı sıra Reddit üzerinden gerçekleştirilen etkinlikte, kullanıcıların konu ile ilgili tüm soruları geliştirici şirketler tarafından yanıtlandı. CEO’ların katılımıyla gerçekleştirilen soru cevap etkinliğinde özellikle Valve’nin mevcut oyunları kumar kapsamında ele aldığı ve bu nedenle de kumar üzerindeki katı düzenlemeleri ve kriterleri nedeniyle NFT ve blockchain oyunlarının bu kapsama alındığı ifade edildi. Yayınlanan mektupta ise özet olarak şöyle denildi;

Fight for the Future, Enjin ve The Blockchain Game Alliance, 26 blockchain oyun şirketi, Valve’yi Steam platformunda blockchain oyunları ve NFT’ler gibi web teknolojilerine yönelik yasaklarını tersine çevirmeye çağırıyor.

DAO’lar ve NFT’ler gibi blok zinciri teknolojisini ve web3 belirteç tabanlı teknolojileri kullanan oyunlar, oyun kullanıcı deneyimini olumlu yönde geliştirebilir. Kullanıcılar ve içerik oluşturucular için yeni ekonomik fırsatlar yaratabilir. Özellikle belirteçler, kullanıcıların etkileşime girmesi, işbirliği yapması ve daha önce imkansız olan somut dijital dünyalar ve öğeler yaratması için geniş olanaklar sunar. Bu geliştirmeler oyunları daha merkezi olmayan, demokratik,  oyuncu odaklı sistemler haline getiriyor. Ayrıca bu yeni teknolojiler, fikri mülkiyet haklarını hem bağımsız yaratıcılara hem de yerleşik şirketlere büyük fayda sağlayacak şekilde düzene sokma ve modernize etme fırsatı sunarlar. Bu yenilikler müzik dağıtımında, kitap yayıncılığında, koleksiyonlarda ve daha fazlasında iyileştirmeler getirecektir.

Valve, yalnızca oyunlarında değil, Steam platformunun kendisinde de deneme ve yenilik yapma konusundaki isteklilikleri ile tanınır. On yıldan uzun bir süre önce oyuncuların dijital oyun ürünlerini satma ve ticaret yapma şeklini değiştirmenin öncüleri olarak kabul edilen Valve, daha somut bir ortamın kolaylaştıracağı etkiyi muhtemelen anlıyor. Bu öncü vizyonun ruhuna uygun olarak, hızla büyüyen bu teknolojiye bir şans vermenizi istiyoruz. Köklerinizi hatırlayın, endüstrinin genel oyun ekosistemine olumlu katkıda bulunduğunu kanıtlamasına izin verin ve tüm kategoriyi yasaklama kararınızı geri çekin. Blockchain oyunları, hem oyuncular hem de yayıncılar için oyun endüstrisini canlandıracak bir dizi yeni konsepte öncülük ediyor. Gelişmekte olan bu sektörü bu kadar önemli bir gelişme aşamasında kesmek, bu yıl kaydettiğimiz kayda değer ilerlemeyi görmezden gelmek, pazara haksız erişim yaratmaktır. Önümüzdeki zorluklara ilişkin bakış açılarını daha iyi anlamak ve gelecekte nasıl daha etkili bir şekilde işbirliği yapabileceğimizi belirlemek için Valve’deki insanlarla ve daha geniş ana akım oyun endüstrisiyle açık bir diyaloga davet etmek istiyoruz.”

Hakan Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir