Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşanan son gelişmelerde kripto para madenciliği yasaklanma ihtimalinin olduğu ortaya çıktı. New York Meclisi önümüzdeki günlerde kritik bir oturum yapacak ve belki de oturumdan çevresel kaygılar nedeniyle Bitcoin madenciliği yasağı çıkacak.

Bitcoin madenciliği sırasında kullanılan elektriğin çevreci olmadığı ve yüksek tüketim nedeniyle çevreye zarar verdiği iddia ediliyor. Her Ne kadar farklı kaynaklarda yer alan bilgilerde dünya genelindeki elektrik tüketiminin çok küçük bir kısmının madencilik faaliyetlerine ayrıldığı belirtilse de farklı kaynaklar bu iddiaları reddederek yüksek çevre kirliliği yarattığını öne sürüyor.

Tüm bu tartışmalar ışığında ise New York meclisinde yapılacak görüşmeler, kripto para madenciliği operasyonuna yönelik yeni bir yasak getirebilir. New York eyalet meclis üyeleri tarafından hazırlanan yeni tasarı “Eyalet çapında sera gazı emisyonlarının 2050 yılına kadar % 85 oranında azaltılmasını ve eyalette net sıfır emisyona sahip olmasını gerektiren İklim Liderliği ve Toplumu Koruma Yasası bağlamında önerildi.” Şeklinde ifadeler taşıyor. Bu nedenle New York Meclisi, kripto para madencilik çalışmalarına yönelik ülkede ilk yasak getiren meclislerden birisi olabilir. 

New York’ta kripto para madenciliği yasaklanacak mı?

Mevcut tasarının meclis onayının yanı sıra senato tarafından da onaylanması gerekiyor. Bu nedenle tasarının onaylanıp onaylanmadığının beklenilmesi gerekiyor. Eğer iki kurum tarafından da bu tasarı onaylanırsa, çevresel etki incelemelerine başlanacak. Mevcut yasalar sonrasında ise Bitcoin madenciliği dahil olmak üzere tüm blok zinciri operasyonları 3 yıl boyunca yasaklanacak.

Ülkede ve şehirde büyük bir gündem haline gelen yasa tasarısı ülkedeki vatandaşları ikiye bölmüş durumda. Vatandaşlardan da karşı oy kullanmaları istendi. Tasarının yasalaşması halinde yaşanabilecek olumsuzluklara değinen dilekçelerde “Bu tasarı yasalaşırsa, New York, Bitcoin madenciliğinin ekonomik genişleme ve yenilenebilir enerjinin çoğalması için sağladığı benzersiz fırsatları kaybedecek. Bu, ülke genelindeki devletlerin aynı hatayı yapmaları için emsal teşkil edebilir.” ifadeleri yer aldı. 

Şu an için henüz somut bir kararın alınmadığı Amerika’da benzer kararlar diğer meclislerde de gündeme gelebilir. Ülke genelinde alınacak bir yasaklama ise kripto para sektörü için büyük bir zarara yol açabilir. Bu bakımdan önümüzdeki günlerde ABD’de yaşanacak gelişmeler, kripto paraların geleceği için oldukça önemli. 

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir