Dijital içerik platformu Netflix, Rus devlet kanallarının platformda yayınlanması kararını reddettiklerini açıkladı.

Netflix dijital içerik platformu, dünyanın birçok ülkesinde milyonlarca kişiye hizmet veriyor. Rusya’da bulunan Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle Denetleme Kurumu (Roskomnadzor) tarafından alınan kararla, yayın platformlarının ülkedeki abone sayısının 100 bini geçmesi durumunda Rusya’ya ait devlet kanallarını yayınlaması zorunlu hale getirilmişti.

Roskomnadzor, platformu da “Görsel-işitsel hizmetler” kategorisinde sınıflandırdı. Bu kapsamda Netflix, platformda 20 Rus devlet haber, spor ve eğlence kanalını canlı yayınlamak zorunda kalacaktı. Rusya’nın Netflix hakkındaki kararı Netflix, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın başlamasından hemen önce bu kararı kabul etmek zorunda kalmıştı. Rus haber kanallarının 1 Mart’ta uygulama üzerinden yayınlanması bekleniyordu. Ancak Netflix, Rusya ile ilgili bu karara ilişkin bir açıklama yaptı. Netflix, Roskomnadzor’un sözleşmesini erteledi.

Netflix, Rus kanallarını yayımlamama kararı aldı

Dijital yayın platformu Variety’ye yaptığı açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin başlamasına atıfta bulunarak, “Mevcut durum göz önüne alındığında, bu kanalları hizmetimize eklemek gibi bir niyetimiz olmadığını söyleyebiliriz” dedi.

Rusya’ya uygulanan yaptırımların ardından bitcoin ciddi oranda arttı

Ancak yine de Netflix gibi dijital akış platformlarının faaliyet gösterdikleri ülkelerin yasalarına uymak zorunda olduğunun altını çizmekte fayda var. Örneğin; Türkiye’de 2019 yılında yürürlüğe giren Yönetmelik uyarınca Netflix, BluTV, HBO Max gibi dijital isteğe bağlı yayınlar RTÜK’ün (Radyo ve Televizyon Yüksek Kurulu) kontrolünde olup, bu platformların bir yayın lisansı alması gerekiyordu.

Yeni Rus düzenlemelerinin yürürlüğe girmesinin ardından Netflix, Rus Ortodoks Kilisesi tarafından işletilen Channel One, NTV ve Spa’da canlı yayınlanacaktı. Eğer şirket aldığı kararda ısrarcı olur ve bu kanalları hizmetin bir parçası olarak kullanıcılarına sunmazsa platform Rusya’da yasaklanabilir. Kurallar ayrıca Netflix’in Rusya’da bir yan kuruluşu olmasını gerektiriyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir