Netflix, genişbant internet kullanımı sebebiyle davalık oldu. Güney Kore internet servis sağlayıcı SK Broadband, Netflix’den bu sebepten dolayı ücret talep etti. Netflix, Güney Kore internet servis sağlayıcısı SK Broadband ile mahkemelik oldu. Uzun bir süredir iki firma arasında devam eden geniş bant internet kullanımı sorunu nihayetinde mahkeme ile sonuçlandı. Fakat bu davanın arkasında ise yakın zaman içerisinde Netflix’in kaybetmiş olduğu farklı bir dava yer alıyor. SK Braodband, Netflix şirketinden tam olarak ne talep ediyor?

netflix guney korede genis bant internet yuzunden davalik oldu

Güney Kore ve Netflix karşı karşıya geldi

Popüler platform Netflix, özellikle de pandemi süreci içerisinde tüm dünyada genişbant internet kullanımı ile ilgili olarak zirvede yer alan şirketler arasında yer alıyor. Her ne kadar şirket bu duruma önlem olması adına içerik video kalitelerini az bir şey düşürse de SK Broadband bu durumdan pek de tatmin olmuşa benzemiyor. 

Güney Kore merkezli internet sağlayıcı aynı zamanda ülkenin en büyük Telekom firması olarak bilinen SK Telecom‘un da alt  kuruluşu olarak hizmet veriyor. Kısaca belirtmek gerekirse bu şirket, ülkemizdeki Türk Telekom konumunda yer alıyor. Şirket son üç yıl içerisinde Netflix platformunun geniş bant ağına gereğinden fazla yüklendiğini aktardı. SK Broadband bu bağlamda Netflix’ten bu genişbant internet kullanımı karşılığında ücret istiyor. Davanın ilk adımını ise Güney Kore mahkemeleri Haziran ayı içerisinde attı. Buna göre Güney Kore mahkemesi, Netflix’i geniş bant internet kullanımı sebebiyle ücret ödemesine karar verildi. SK Broadband ise Netflix karşısında elde ettiği dava ardından bu tek seferlik ücreti sürekli hale getirmek için yeniden mahkemeye başvurdu.

netflix guney korede genis bant internet yuzunden davalik oldu 1

Netflix yetkilileri ise, Güney Kore’li internet sağlayıcı ile ortak bir noktada buluşmak istiyor. Fakat SK Broadband, Netflix geniş bant internet kullanımı adına önemli veriler ortaya koydu. Bu verilerden elde edilen bilgilere göre internet servis sağlayıcı, Netflix’in Mayıs 2018’de saniyede 50 Gigabit’ten Eylül 2021’de bin 200 Gigabit’e, çıkarak yaklaşık olarak 24 kat daha arttığı iddiası üzerine duruyor. 

SK Broadband’in planları arasında Netflix’ten yıllık 23 milyon dolar almak vardır. Netflix ise yapmış olduğu açıklama ile beraber halihazırda bulunan internet servis sağlayıcısının kullanıcılardan geniş bant internet için ücret aldığını dile getirdi. Güney Kore ekonomisine sağladığı kazancı bir video ile ön plana çıkaran Netflix, buna göre toplam olarak 4,7 milyon dolarlık sosyoekonomik katkı sağladı. Netflix aynı zamanda Güney Kre’de 16 bin kişinin doğrudan ve dolaylı bir şekilde istihdam edilmesine yardımcı olduğu iddia ediliyor. Netflix, Güney Kore’de 3,8 milyon abone sayısına sahiptir. Şu an için platformun popüler içeriği Squid Game, tahmin edilenlere göre platformun en çok seyredilen yapımı haline gelebilir. Güney Kore pazarında Kasım ayı içerisinde yer alacak olan Disney ise üçüncü taraf içerik dağıtım ağları üzerinden de ülkeye yer alma çabası içerisindedir. Şirket bu sayede Netflix’in karşı karşıya kaldığı geniş bant ücretleri sorunuyla baş etmek istemiyor. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir