Ölçü birimlerinden biri olan Nanı ismi bilimsel olarak gözle görülemeyecek kadar küçük boyuttaki maddelerle verilmektedir. Peki Nano teknoloji nedir? Nerelerde kullanılır? Sizin için tüm sorularınızı cevapladık:

Bir ölçü birimi olan Nano, günümüzde gözle görülemeyecek kadar küçük boyutlardaki maddeleri yapılandıran teknolojiye deniyor. Adını en çok tıbbi gelişmelerle duyduğumuz nano teknoloji, günümüzde teknolojinin de ilerlemesiyle hayatımızda oldukça önemli bir hale geldi. Peki, aslında nano teknoloji nedir ve nerelerde kullanılır?

Nano Teknoloji Ne Demek?

Her ne kadar günümüzde yeni gibi gelsede Nano teknolojinin tarihi çok geçmişe dayanmaktadır. İlk kez 1974 senesinde Norio Taniguchi tarafından kullanılan bu teknolojini teriminin kulak aşinalığımıza taşınması uzun zaman almıştır. Bilim insanlarının aşina olduğu bu kavram pek çoğumuz için teknolojinin gelişimiyle aşina olmaya başladığımız bir terim.

Nano teknoloji günümüzde fonksiyonel sistemler için moleküler ölçekteki bir mühendislik dalı olarak akla gelmektedir. Bu teknoloji en sadece terimiyle çok küçük boyuttaki malzemelerin işlenmesi anlamına gelmektedir. Metreyi milyarda binlere ayıran bu teknoloji insan gözüyle görülemeyecek kadar küçük yapılar anlamına gelmektedir. Burada bir büyüklük söz konusu olmadığından bu teknoloji her alanda kullanılabilir.

Yüksek performanslı aletler geliştirmek içinde kullanılan bu teknoloji sayesinde üretilen ürünleri günlük hayatımızda sık sık kullanıyoruz. Nano teknoloji; malzeme bilimi, fizik, matematik, kimya, eczacılık, tıp, biyoloji, bilgisayar ve elektrik alanlarında kullanılabilmektedir.

Ancak bu teknolojinin çevreye verdiği zararlar bilim insanlarının Nano teknolojinin insanlar ve çevre üzerindeki etkileri üzerine endişe etmesine neden olmuştur. Zehirlilik, küresel ekonomiye olası etkisi, kıyamet günü senaryoları ve nano maddelerin çevreye etkileri bu teknolojinin aşırı kullanımında beklenen olası etkilerdir.

Fakat Nano teknoloji ürünleri elektriksel anlamda büyük tasarruf da sağladığından doğru kullanımında katkıları çok fazladır. Örneğin bugün insanlığın ömrünü uzatan ecza sanayisi ve sağlık teknolojisinin gelişip ameliyathanelerin gelişiminden, kanseri en başında tespit edebilen aletlere kadar hepsinin üretiminde Nano teknoloji kullanılmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir