Temelde bir ölçü birimi olan Nano ismi çıplak gözle görülemeyen maddelere verilir. Peki nano teknoloji nedir?

Bir ölçü birimi olan Nano, çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük malzemeleri yapılandıran günümüz teknolojisidir. Özellikle tıbbın gelişiminde sıklıkla karşılaştığımız nano teknolojiler, teknolojinin gelişmesiyle birlikte çok önemli hale geldi. Peki nano teknoloji tam olarak nedir ve nerede kullanılır?

Nano teknoloji ne anlama geliyor?

Nanoteknoloji kavramı ilk olarak 1974’te ortaya çıktı ve Nario Taniguchi tarafından kullanıldı. Bununla birlikte, terim ilk kullanımından kısa bir süre sonra genel kullanıma girmiştir. Bugün, fonksiyonel sistemler için moleküler ölçekli mühendisliğin bir dalı olarak bilinir.

Nano teknoloji, en temel tanımıyla çok küçük malzemelerin işlenmesi anlamına gelmektedir. Bu küçük boyut, metrenin milyonda biri anlamına gelir. başka bir deyişle Yapı insan gözünün göremeyeceği kadar küçüktür. Teknoloji, boyuta göre tanımlanan hemen hemen her anlaşılır alanda kullanılmaktadır.

Nano teknoloji nedir ve nerelerde uygulanır?

Nano teknoloji, yüksek performanslı araçlar geliştirmek için kullanılan her türlü teknolojiyi kapsar. Küçük çaplı nano teknoloji araştırmaları sonucunda; Vurgunun nanomalzemeler, nanoçipler ve nanomakineler üzerinde olduğunu unutmayın.

Aslında nano teknolojinin kapsamı sınırsızdır. Her alanda kullanılabilen nanoteknoloji Malzeme bilimi, fizik, matematik, kimya, tıp, ezcalık, biyoloji, bilgisayar ve elektrikte kullanılabilir.

Şu anda bilim adamları nano teknolojinin potansiyel etkilerini tartışıyorlar. Çünkü her yeni teknoloji gibi nano teknolojinin de bazı sonuçları vardır. Bunlar; toksisite, küresel ekonomi üzerindeki olası etkisi, kıyamet senaryoları ve nanomalzemelerin çevre üzerindeki etkisi.

Nano teknoloji ürünleri önemli ölçüde enerji tasarrufu sağlar. Bu teknoloji özünde bir ölçü birimi olmasına rağmen birçok alanda ölçü birimi olarak kullanılmamaktadır. Kullandığımız eşyaların birçoğu nano teknoloji ile yapılıyor ya da birçok hastalık nano teknoloji ile tedavi ediliyor.

Nanoteknoloji ürünleri nelerdir?

Bu teknolojinin kapsamı sınırsızdır. Bu nedenle gün içinde kullandığımız birçok makalede nano teknolojinin izlerini bulabiliyoruz. Örneğin; Bilgisayarlar, telefon ekranları, tabletler, kamera lensleri, parlama önleyici ürünler, kendi kendini temizleyen ürünler, UV koruma ürünleri, buharsız ürünler, çizilmez ürünler ve cam yüzeylerde su ve tozu itmeyen ürünler nano teknoloji ile geliştirilmektedir.

Öte yandan nano çipler de hayatımızda önemli bir yer tutuyor. Bu teknoloji aynı zamanda teknik araçlara da entegre edilebilir. Bu teknoloji biyosentez, hasarlı sinir hücreleri ve ilaç üretimi gibi birçok alanda kullanılmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir