Google Chrome 94 güncellemesi sonrasında Mozilla tarafından yapılan açıklamalarda Google’a şok suçlamalar yapıldı.

İddialara göre Google Chrome’un 94 güncellemesi ile birlikte uygulamaya yeni bir kullanıcı takibi eklendi. Üstelik yaptığı açıklamaları daha fazla derinleştiren Mozilla, yeni güncelleme sonrasında uygulamaya eklenen idle detection API desteğinin oldukça kritik olduğu ve kullanıcı gizliliği ihlalinin ciddi bir şekilde etkilediği belirtildi.

Yeni özellik sayesinde kullanıcıları daha yakından takip edebilecek olan Google, özellikle bilgisayarın kullanılmadığı durumlarda Chrome web uygulaması üzerinden bilgisayarın boşta olduğunu algılayacak ve mevcut verileri böylece sunuculara gönderilecek. Geliştiriciler uygulamaların nasıl kullanıldığını ve kullanıcıların internet kullanımı sırasındaki alışkanlıklarını çok önemsediğinden dolayı Google mevcut tarayıcısı ile birlikte bu konuda önemli bir adım atacağının ilk sinyallerini de veriyor.

Gözetim için fırsat!

Mozilla’ya göre uygulamaya eklenen bu yeni özellik, kullanıcıların kapsamlı bir şekilde gözetilmesine ve çok daha yakından takip edilmesine neden olacak. Mozilla kullanıcı gizliliği başta olmak üzere pek çok ihlale yol açacağından dolayı Google Chrome kullanmak isteyenlerin bu konuda çok daha dikkatli olması gerektiğini söylüyor. Şirket tarafından konu ile ilgili yapılan açıklamalarda ise şöyle denildi;

Halihazırda belirtildiği gibi, Boşta Kalma Algılama API’sini, gözetim kapitalizmi ile motive edilmiş web sitelerinin kullanıcının fiziksel gizliliğinin bir yönünü işgal etmesi, fiziksel kullanıcı davranışlarının uzun vadeli kayıtlarını tutması, günlük ritimleri (örneğin öğle yemeği zamanı) ayırt etmesi ve proaktif psikolojik manipülasyon için (örneğin açlık, duygu, seçim) kullanılması mümkün… Bu nedenle, bu API’yi zararlı olarak etiketlemeyi öneriyorum ve motive edici kullanım durumlarını çözmek için belki de daha basit, daha az invaziv alternatif yaklaşımları yeniden gözden geçirerek daha fazla inkübasyonu teşvik ediyorum. Yeni başlayanlar için, kullanıcının hemen cihaza geri dönmeyeceğinin garantisi yoktur. Ayrıca, başka bir cihaz kullanıcısının herhangi bir noktada hangi cihazı kullandığını bilmesi gereken böyle bir hizmet neden gerekli olabilir? Bir web sitesinin, belirli bir kullanıcının herhangi bir noktada kullanabileceği tüm cihazları bilmesine kesinlikle izin vermeyeceğiz. Bu, söz konusu kullanıcının gizliliğinin çok ciddi bir ihlalidir.

Google’ın sektördeki rakiplerinden birisi tarafından yapılan mevcut açıklamalar sonrasında Google’ın herhangi bir açıklama yapıp yapmayacağı bilinmiyor. Ancak tartışmaların çok daha fazla gündemde kalacağını söylemek mümkün.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir