Mozilla Vakfı kurucuları, Microsoft yönetiminin Mozilla Firefox kullanıcılarını birtakım aldatıcı taktikle onlar farkında olmadan Microsoft Edge’e yönlendirdiğini iddia etti. Şirketin üst yönetimi Microsoft’u tüstü kapalı bir tehditkar şekilde uyarırken, devletler tarafından bu konuda daha kapsayıcı düzenlemeler getirilmesi gerektiğini söyledi.

Mozilla yaptığı resmi açıklamada, Microsoft’un kullandığı tüm stratejileri açık bir şekilde art arda sıraladı. Bunlardan ilki, bilgisayarına Google Chrome indirmek isteyen birinin karşısına sürekli Edge reklamları çıkarılması olarak öne çıktı.

İkinci strateji ise, Edge yerine başka bir internet tarayıcısı kullanmak için yapılması gereken ayarların kasıtlı olarak karışık bir hale getirilmesi olarak saptandı. Mozilla’nın iddiasına göre, kullanılan 3. ve son strateji ise Microsoft arayüzünün gerçekçi olmayan bildirimlerle kullanıcıyı tedirgin ederek Edge’de kalmasının sağlanmasıydı.

Mozilla'dan Microsoft'a İllegallik İddiası
Mozilla’dan Microsoft’a İllegallik İddiası

Mozilla, Microsoft’u İllegal Olmakla Suçladı

Mozilla, içinde bulundukları durumun internet tarayıcıları arasındaki rekabetten dolaylı olarak engel olduğunu ve Edge’i avantajlı duruma getirdiğini belirtti. Şirket, Microsoft kullandığı tartışmaları yöntemleri sonlandırana kadar hukuk mücadelesini vereceğini açıkladı.

2024 yılında Apple’ı geçerek dünyanın en değerli şirketleri arasında ilk sıraya yerleşen Microsoft ise bu ağır iddialara karşı sessizliğini korumaya devam ediyor. Ancak, Microsoft daha önce de benzer suçlamalarla gündeme gelmişti. Avrupa’da mart ayı içinde yürürlüğe girecek yeni rekabet kanunlarının, Microsoft gibi tekel markaların faaliyetlerini ne kadar engelleyebileceği merak konusu oldu.

Benzer bir şekilde UK’deki (Birleşik Krallık)  rekabet kurumu da Google’ın reklam politikalarını irdeleyerek gün yüzüne çıkarmış, hatta bazı otoriteler şirketi yasal olmayan yollarla internet sektörünü domine etmekle suçlamıştı. Ancak olayın bu aşamasında, oldukça fazla suçlama olsa da kanıtlanmış bir şey olmadığını önemle belirtmek gerekiyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir