Montana, ABD’de TikTok uygulamasını tamamen yasaklamayı öngören yasa tasarısını kabul eden ilk eyalet olabilir. Yasa tasarısı, eyalet genelinde TikTok kullanımını yasaklamayı hedefliyor ve Montana eyalet meclisinde kabul edildikten sonra Cumhuriyetçi Vali Greg Gianforte’un onayına sunulacak. Eğer tasarı onaylanırsa, TikTok’un kullanımı tamamen yasaklanacak ve Montana, TikTok’u yasaklayan ilk ABD eyaleti olacak.

Montana’nın bu kararı, TikTok’un ABD’deki kullanımı hakkında artan endişelerin bir yansımasıdır. TikTok, Çin merkezli bir şirket olan ByteDance tarafından yönetilmekte ve bazıları bu nedenle uygulamanın kullanıcı verilerini Çin hükümetiyle paylaşabileceğinden endişe duyulmakta.

ABD’de Sanal Güvenlik ve Veri Gizliliği endişeleri

Beyaz Saray, geçtiğimiz ay devlet kurumlarında yani federal hükümet çalışanlarının devlete ait cihazlarına TikTok indirilmesi ve kullanımına yönelik yasak getirdi. Ayrıca daha sonrasında  Montana Eyalet Meclisi de TikTok’un vatandaşların şahsi cihazlarında kullanımını yasaklayan bir yasa tasarısını kabul etti. Tasarı, 43’e karşı 54 oyla kabul edildi ve yasalaşabilmesi için Cumhuriyetçi Vali Greg Gianforte tarafından onaylanması gerekiyor. Eğer onaylanırsa, Montana, TikTok’un tamamen yasaklandığı ilk eyalet olacak.

TikTok çalışanları yoğun şirket baskısından şikayetçi

Montana halı hazırda geçen yıl TikTok’un devlet cihazlarında kullanımı yasaklanmıştı ve şimdi tasarının onaylanması halinde eyalette TikTok kullanımı tamamen yasaklanacak. Ancak, TikTok’un yasaklanması konusunda tartışmalar devam ediyor ve bu kararın diğer eyaletlerin de benzer yasalar çıkarmasına neden olup olmayacağı merak ediliyor.

TikTok yasağı getiren Yasa düzenlemesi, sanal mağazalardan uygulamaya erişimin engellenmesini ve şahsi telefonlarda kullanılmasını yasaklıyor. eğer vali Gianforte tarafından yasa onaylanırsa; kuralı ihlal edenlere 10 bin ABD dolarına kadar ceza verilebileceği ve Yasa, 1 Ocak 2023’ten itibaren uygulanmaya başlanacağı bekleniyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir