Dünyanın en sevilen kutu oyunlarından birisi olan Monopoly, bu yıl 80. yaşını kutluyor. 1935’ten bu güne 114 ülkede 1 milyardan fazla kişinin oynadığı oyun tam 47 dile çevrildi. Peki, Monopoly hakkındaki detayları merak ediyor musunuz?

1935 yılında yaratılan Monopoly, o günden bu güne dünyanın en popüler emlak ticareti oyunu ünvanını da taşıyor. Monopoly, kazanmak ve zengin olmak isteyen herkes için heyecan ve eğlenceyi bir araya getirirken oyuncuların lüks bir yaşamın tadını çıkarmasına da olanak sağlıyor.

Monopoly

Türkiye’de yedi farklı versiyonuyla oyun raflarının başköşesinde olan Monopoly, mobil ve giyilebilir teknoloji ürünlerinin alıp başını gittiği günümüzde halen milyarlarca kişinin en gözde oyunu.

Hasbro Türkiye, Monopoly’nin bilinmeyenleriyle ilgili bir çalışmaya imza attı. Monopoly Hakkında Bunları Biliyor musunuz? başlığıyla yayınlanan tüm detayları aşağıda bulabilirsiniz.

Monopoly

Monopoly Hakkında Bunları Biliyor musunuz?

– Charles Darrow ilk MONOPOLY oyununu 1933 yılında geliştirdi.

– İlk MONOPOLY piyonlarına Darrow’un kuzenleri ilham verdi. Darrow’a piyon olarak bileziklere takılan küçük aksesuarları kullanmasını tavsiye ettiler.

– MONOPOLY oyunu ilk olarak Amerika’nın Atlantic City şehrinden yola çıkarak hazırlanmıştı.

– MONOPOLY markasının resmi doğum günü, Parker Brothers’ın Charles Darrow’dan oyunun haklarını devraldığı 19 Mart 1935.

– İlk lisanslı MONOPOLY oyununda Londra’nın ünlü sokakları yer alıyordu.

– Bugün Monopoly’nin ikonik filmlerden futbol takımlarına, şehirlerden televizyon şovlarına pek çok temada 300’den fazla lisanslı versiyonu var.

– Monopoly Junior, Monopoly, My Monopoly, Monopoly Empire, Monopoly Elektronik Bankacılık, Monopoly Milyoner ve Monopoly Türkiye ile Türkiye’de de zengin bir ürün gamına sahip.

– Standart MONOPOLY oyununda üzerinde en çok duraklanan 3 hane Türkiye versiyonuna göre; Caddebostan, BAŞLANGIÇ ve Kabataş Vapur İskelesi?

– 1935 yılından bu güne 2,25 milyardan fazla kırmızı otel, 6 milyardan fazla yeşil ev üretildi.

– MONOPOLY oyun alanındaki en pahalı hane, ülkeye göre değişiyor. Bu hane Amerika versiyonunda Atlantic City’deki ‘Boardwalk‘, İspanya’da Barselona’daki ‘Paseo del Prado‘, Fransa’da en çok ilgi gören evlerin bulunduğu ‘Rue de la Paix‘ ve Türkiye’de ise İstanbul’daki ‘Yeniköy

– MONOPOLY oyunu tavandan yer altına, ABD Nükleer Denizaltısı’na kadar pek çok alışılmadık yerde oynandı.

– Tarihteki en uzun MONOPOLY oyunu tam olarak 70 gün sürdü.

– II. Dünya Savaşı sırasında Almanya’daki esir kamplarına gizlice sokulan MONOPOLY oyun kutularının içine kaçış haritaları, pusulalar ve dosyalar gizlendi. Firar edenler için MONOPOLY paraları yerine kutulara gerçek paralar yerleştirildi.

– Dünyadaki en pahalı MONOPOLY’yi, 1998 yılında San Francisco’nun ünlü mücevher uzmanı Sidney Mobell üretti. Değeri tam 2 milyon dolar olan bu set, 23 kıratlık altın oyun alanı ve elmas işlemeli zarlardan oluşuyordu.

– 1990’da 8 yaşından küçük çocuklar için MONOPOLY JUNIOR versiyonu satışa sunuldu.

– Türkiye’de ”MONOPOLY DÜNYA ŞEHİRLERİ” olarak satışa sunulan oyunun Amerikan versiyonu ”MONOPOLY: HERE & NOW’ın piyonları 2007 yılında Atlantis Uzay Mekiği ile uzaya gönderildi.

– 2008 yılında dünyanın farklı noktalarındaki MONOPOLY hayranları MONOPOLY DÜNYA ŞEHİRLERİ versiyonunun satışa sunulmasının şerefine birleşti. Birlikte aynı anda en çok insanın MONOPOLY oynama rekorunu kırdılar. Tüm dünyadaki etkinliklerde yaklaşık 3000 kişi ”BAŞLANGIÇ noktasından geçti”.

– 2008’de tüm dünyanın oylarıyla MONOPOLY DÜNYA ŞEHİRLERİ versiyonun en pahalı hanesi Montreal oldu. Bu oylamayla İstanbul da bu versiyonun oyun alanında yerini aldı.

– 2010’da tüm Türkiye’nin oylarıyla seçilen birbirinden güzel 22 şehrimiz Monopoly Türkiye’de yerini aldı. Bu versiyon sadece Türkiye’ye özel üretildi.

– 2013’te Monopoly’nin yeni piyonu, Facebook üzerinden yapılan ve 1 ay süren heyecanlı bir oylama süreci sonunda belli oldu. Kedi piyonu, 185 ülkeden gelen oyların yüzde 31’ini toplayarak MONOPOLY ailesine katıldı, ütü piyonu ise emekliye ayrıldı.

– 2014’te satışa sunulan MY MONOPOLY oyunu ile oyuncular kendi fotoğrafları ile kendi oyunlarını kişiselleştirme şansı yakaladı.

– Monopoly hakkındaki ”Under The Boardwalk” belgeseli 2010 yılında yayınlandı. Emmy ödüllü belgesel, Monopoly’nin az bilinen tarihi ve dünya çapında nasıl kültürel bir fenomen haline geldiği hakkında oyunun hayranlarına ışık tutuyor.

– ”One Flew Over the Cuckoo’s Nest / Guguk Kuşu” adlı kitapta ve filmde McMurphy MONOPOLY oynayan hastaların arasına katılır. Filmde oyun o kadar kızışır ki sonunda Jack Nicholson’ın canlandırdığı McMurphy diğer oyuncuları soğuk suyla ıslatır.

– Resmi MONOPOLY Facebook sayfasının 40 farklı ülkeden 11,5 milyon hayranı var.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir