Microsoft Gaming Üst Yönetici Phil Spencer tarafından 2018 yılında yapılmış açıklamanın sonrasında, Microsoft bir gerçeği itiraf etti. Son zamanlarda büyük sıçrayış gösteren oyun fiyatlarının ardından bizim için daha da değere binmiş olsa da, geliştiriciler ve yayıncılar açısından bakıldığı zaman Game Pass oyun satışlarına olumsuz yönde etkilediği görülüyor.

Game Pass
Game Pass

Pc ve Xbox konsolları kullanıcıların artık vazgeçilmezlerinden olan Game Pass, 2017 yılının Mayıs ayında  Xbox Live Gold abonelerine açılmıştı. Haziran ayının başında bütün Xbox Series konsollarında bulunuyor. 

Bilindiği gibi Game Pass kütüphanesine aylık olarak iki evrede yeni oyunlar eklenirken, aynı zamanda da seçili oyunlar çıkarılıyor. 2018 yılında gerçekleştirilen X018  şovundan öncesinde levelup.com Youtuber kanalında yayınlanan bir video sırasında, Xbox patronu olan Phil Spencer tarafından ücretli abonelik servisine eklenen oyunların satışlarında sıçrayış gerçekleştiğini söylenmişti. Bu söylemle beraber insanların kafasında bazı soru işaretleri de belirmişti. Üstünden geçen zaman zarfında Game Pass gibi ücretli abonelik servislerinin oyun satışlarının üzerinde olumsuz etkilerinin olduğunu düşünen kişilerin sayısı arttı.

Microsoft, Game Pass yüzünden endişeli

Yakın tarihte de Microsoft tarafından CMA kuruluşuna iki yüz yetmiş yedi sayfalık yeni bir rapor sunulmuştu. Bu rapor içinde olan ve Games Industry tarafından da dikkat çekilen bir maddede (58. sayfa 5.61), şirket içinde yapılmış bir analiz raporunda, oyunların Game Pass servisine eklenmesini takip eden 12 aylık bir süreç içinde temel satışların belirli oranda düştüğü de gözlerden kaçmadı.

Geçtiğimiz yıllarda Amerika menşeli şirketin Activision Blizzard satın alımıyla ortalık karışmıştı. Çok bir zaman geçmeden de dünya çapında tekelcilik karşıtı olan düzenleyiciler yoğun incelemeler yapmıştı. Bu konuda satın alıma onay veren ülkeler olsa da, Microsoft başta Call of Duty olmak üzere popüler olan markaları Xbox konsollarına özel gücünü vererek rekabetin bozulmasına sebep olacak endişesi ile Sony tarafından da yoğun itirazlar da bulunuyor.

Son olarak da, geçtiğimiz günler içinde satın alım CMA engeline takılmış iken, FTC ve oyunlar tarafından da Microsoft tarafına açılmış iki ayrı ve önemli dahanın olduğunu da hatırlatabiliriz.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir