Microsoft, atık ısıyı geri dönüştürerek Finlandiya’yı ısıtacak. Yeni Microsoft veri merkezi Finlandiya’ya elektrik sağlayacak.

Finlandiya’da yeni bir veri merkezi kuran Microsoft, bu merkezle ülkenin başkenti Helsinki’deki evleri ve işyerlerini ısıtmak istiyor. Termal atık geri dönüşümü konseptini kullanacak bir veri ambarı, geri dönüştürülmüş enerjiyi evlere ve işyerlerine dağıtacak.

Microsoft, 250.000 haneye dünyanın en büyük atık ısıl işlem konseptiyle güç sağlayan Fin şirketi Fortum ile 900 kilometrelik mevcut yeraltı borularını bölgesel ısıtma için kullanmak üzere ortaklık kuruyor.

Microsoft ve Finlandiya atık ısıyı geri dönüştürme konusunda anlaştı

Microsoft, geçen yılın başlarında 50-100 veri merkezi kurmayı planlıyor ve bu projeyi Finlandiya’da başlatıyor. Microsoft Azure ekibi, yeni bir veri merkezi alanı oluşturma planlarının devam ettiğini onayladı.

Fortum ve Microsoft için yapılan ortak açıklamada, veri merkezinin CO2 emisyonlarını yılda 400.000 ton azaltacağı belirtildi. Ayrıca, veri merkezi konumu atık ısı geri dönüşümü göz önünde bulundurularak seçilmiştir.

Microsoft ilk veri merkezini Yunanistan’da açıyor

Microsoft iş ortağı Fortum, yeni veri merkezinin çevresel etkisini tartıştı. Fortum Corporation ile işbirliği içinde üretilen atık ısı; Espoo, Kaunianen ve Kirkkonummi’ye ısıtma yardımı sağlayacak.

Bu hareketin Finlandiya’nın dijital dönüşüm hareketini hızlandırması ve yaklaşık 17,2 milyar Euro gelir elde etmesi bekleniyor. Microsoft Basın Bülteni’nde şu ifadelere yer verdi;

“Kamu sektörü kurumları, işletmeler ve bireyler, Microsoft’un birinci sınıf kurumsal düzeyde güvenlik, gizlilik ve uyumluluk hizmetlerinden ultra düşük veri gecikmesiyle yararlanabilecek” 

Fortum Başkanı ve CEO’su Markus Rauramo, küresel sıkıntılar için çözümler üretmenin Fortum için bir öncelik olduğunu ve ABD’li yazılım devi ile birlikte bu yolculuğa çıkmaktan gurur duyduklarını açıkladı.

“Veri merkezlerinden gelen atık-ısıdan yararlanarak Finlandiya’nın başkentindeki evler, işletmeler ve kamu binaları için temiz ısı sağlayabilir ve yılda 400.000 tona kadar CO2 emisyonunu azaltabiliriz. Bu, daha temiz bir dünya için önemli bir adımdır.”

Fin evlerinin yaklaşık yüzde 45’i, ısıyı yalıtımlı borulardan pompalayarak aktaran bölgesel ısıtma sistemleriyle ısıtılıyor. Enerji şirketleri daha sürdürülebilir kaynaklar arıyordu ve bu noktada sistemlere güç sağlamak için kullanılan atık yakıtlı ısıtma sistemleri ile öne çıkmayı hedefliyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir