ABD Adalet Bakanlığı, yazılım üreticisinin iş adaylarının vatandaşlık durumu hakkında gereğinden fazla bilgi talep ettiğini tespit ettikten sonra Microsoft işe alım uygulamalarını güncelleyecek.

DOJ Salı günü, Microsoft ile bir anlaşmayı duyururken, Şubat 2018 ile Ocak 2020 arasında şirketin altı veya daha fazla yasal daimi sakinden “Amerika Birleşik Devletleri’nde devam eden çalışma izinlerini yeniden doğrulamasını” isteyerek federal yasayı ihlal ettiğini söyledi.

Anlaşma, Microsoft’un daimi ikamet kartı gösteren kişilerin çalışma izinlerini doğrulamak için düzenli olarak e-postalar gönderdiğini ve Microsoft’a katıldıktan sonra yasal olarak ikamet eden en az üç çalışandan kimlik kartlarını göstermelerini istediğini söyledi. Şirket, ABD Hazinesine küçük bir para cezası ödeyecek ve daimi ikamet statüsüne sahip çalışanlara yeşil kartlarının kopyalarını yüklemelerini söylemek gibi belirli uygulamaları durdurmayı kabul etti.

Microsoft ayrıca ABD göçmenlik çalışanlarının Adalet Bakanlığı’ndan eğitim sunumlarından geçmesini sağlamalı. Microsoft ve Apple, Facebook ve Google gibi meslektaşları, ABD’deki işgücünü genişletmek için düzenli olarak göçmenlere güveniyor ve yurtdışından yetenekli kişileri işe almayı kolaylaştırmak için lobicilik çabalarına yoğun bir şekilde harcadılar. Hindistan’dan ABD’ye taşındıktan sonra H-1B vizesi almak için yeşil kartından vazgeçen Microsoft CEO’su Satya Nadella, göçmenlik reformu için bastırdı.Microsoft, eski Trump yönetiminin, çocukken ABD’ye yasa dışı yollardan gelen bazı göçmenleri sınır dışı edilmekten koruyan ve onlara olanak sağlayan, Obama dönemindeki Çocukluk Gelişleri için Ertelenmiş Eylem (DACA) programını iptal etme çabalarını geri iten şirketler arasındaydı.

Geçen yıl, ABD Yüksek Mahkemesi DACA’yı yerinde tutmaya karar verdi. Bir Microsoft sözcüsü yaptığı açıklamada, şirketin DOJ soruşturması ve çözümünde ortaya çıkan sorunları ele aldığını söyledi.

Sözcü, “On binlerce kişiyi işe alıyoruz ve istihdam uygunluğunu teyit ediyoruz ve bir avuç insandan yanlışlıkla ek bilgi veya belge istendi. Bu hataları önlememiz gerektiğini takdir ediyoruz ve uyumluluk taahhüdümüzün bir parçası olarak bu sorunları çözmek ve iç süreçlerimizi iyileştirmek için çalıştık.” dedi.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir