Microsoft hissedarları Salı günü, yönetim kurulundan bir eylemci girişimi için nadir bir destek oylamasında işyerinde cinsel taciz politikalarının etkinliği hakkında bir rapor yayınlamasını isteyen bir teklifi onayladı.

Yazılım ve donanım üreticisinin yönetim kurulu, hissedarların teklifi reddetmesini tavsiye etmişti, ancak düzenleyici bir dosyalamaya göre tüm oyların %77,97’sini aldı. Karar, Microsoft’un kurucu ortağı Bill Gates’in 2000 yılında bir çalışanla ilişki kurmaya çalıştığının ve bir yönetim kurulu soruşturması başlattığının bildirilmesinin ardından şirketin yönetim kurulundaki koltuğundan istifa etmesinden bir buçuk yıl sonra geldi.

Diğer büyük şirketler gibi, Microsoft da MeToo hareketinin yükselişinin ardından işgücünü ayarlamaya çalıştı, çünkü bazı çalışanlar şirkette taciz yaşadıklarından bahsetti. Kendi saflarındaki erkek oranını artırdı ve şikayetler üzerine bazı çalışanları işten çıkardı. Şirketin en son vekil açıklamasına göre, hissedar önerisi, “Microsoft, cinsel taciz ve cinsiyet ayrımcılığı iddialarına ilişkin daha önce dahili soruşturmalar yürütmüş olsa da, herhangi bir bağımsız soruşturmayı çalışanlara ve yatırımcılara şeffaf bir şekilde rapor etmemiştir.” Yasal ve itibar riskinden kaçınmak ve hissedar değerini korumak için Microsoft, çalışanları taciz ve ayrımcılığa karşı koruyan bir hesap verebilirlik ve şeffaflık kültürü oluşturmalıdır.”

Teklif, Gates de dahil olmak üzere yöneticiler hakkındaki soruşturmaların yanı sıra şirketin incelediği davaların sayısı ve nasıl sonuçlandığı hakkında ayrıntılı bilgi istedi. Microsoft, her yıl taciz ve ayrımcılık kurallarının uygulanmasına ilişkin raporlar yayınlamaya başlamayı planladığını ve hissedar önerisinin özünü büyük ölçüde kapsayacağını söylediği bir çaba olduğunu söyledi. Bu, taciz vakalarının sayısı, şirketin kanıtlayabildiği yüzdesi ve yanıt verme biçimleriyle ilgili ayrıntıları içerir.

Hissedar tekliflerini düzenli olarak dosyalayan Arjuna Capital, Microsoft’un planlarının yeterince ileri gitmediğini söyledi. Arjuna Capital’in kurucu ortağı ve yönetici ortağı Natasha Lamb, yatırımcılara yazdığı bir mektupta, “Şirketin cinsel taciz ve cinsiyet ayrımcılığı iddiaları hakkında yıllık kamuya açık raporlamaya başlama taahhüdü, bağımsız ve üst düzey soruşturmalar hakkında rapor verme ihtiyacını göz ardı ediyor” dedi.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir