Microsoft Excel’de bulunan makrolar, sanıldığından çok daha yetenekli olduğundan dolayı pek çok saldırganın ana hedeflerinden birisi haline geldi. Excel 4.0 makrolarındaki bu durumu fark eden Microsoft ise varsayılan olarak açık bir şekilde kullanılan bu makroları kapalı konuma getirdi. Böylece sadece bu makroların ne işe yaradığını bilen ileri düzey kullanıcıların bu özellikten yararlanmasını amaçlayan Microsoft, özelliği isteğe bağlı hale getirerek ortaya çıkabilecek pek çok mağduriyeti de önlemek istedi.

Konu ile ilgili yapılan resmi açıklamalarda kullanıcıların makroları kullanmak istediği zamanlarda bu özelliği aktif hale getirmesinin yeterli olacağı ifade edildi. 

İş dünyası için risk taşıyor

İş dünyasında Excel yoğun bir şekilde kullanılan program olduğundan dolayı bir iş postasına eklenecek kötü amaçlı bir makroya sahip Excel dosyası, kısa süre içerisinde ciddi bir problem yaratabilir. Excel 4.0 makroları ile karmaşık otomasyonlar ve iş akışlarının yapılması mümkün olduğundan dolayı işlevselliği oldukça yüksek.

Varsayılan olarak kapalı duruma getirilen makrolarda kullanıcılar makroların çalıştırılmayacağına dair bir mesaj alıyor. Bu mesajın ardından ise isteğe bağlı olarak kullanıcıların bu mesajı etkin hale getirerek makroları kullanabilmesi mümkün.

Excel 4.0 makroları, Excel’in web veya mobil sürümlerinde hiçbir zaman kullanıma sunulmadı. Bu nedenle de yapılan yeni değişiklik, sadece masaüstü sürümünde farklı bir durumu ortaya çıkardı. Masaüstü sürüm kullanıcıların yapılan bu değişikliğe ve risklere karşı dikkat etmesi, sorunsuz bir kullanım sağlayacaktır.

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir