Microsoft şirketinin, video oyunu yan kuruluşlarında çalışan sendikalı işçilerin sayısı artmaya devam etmekte. Havuza katılan en son grup, şimdiye kadarki en büyük grup olmasıyla dikkat çekti.

Activision’daki yaklaşık olarak 600 kalite güvence çalışanı, Amerika İletişim Çalışanlarına (CWA) katılarak onları ABD video oyunu endüstrisindeki en büyük sertifikalı sendika haline getirmeyi başardı. Onlar aynı zamanda da Microsoft ile CWA arasındaki anlaşma kapsamında örgütlenen ilk Activision çalışanları olması. Bir hatırlatma olarak Microsoft, video oyunu geliştiricisini 68,7 milyar dolara satın alması kaynaklı yasal onay alma çabalarının bir parçası olarak Activision Blizzard çalışanlarının sendikalaşma hakkına saygı duymayı kabul ederek gündem olmuştu.

CWA Başkanıolan Claude Cummings Jr., Microsoft’un işçilerin sendika isteyip istemediklerine kendilerinin karar vermesine izin verme sözünü tuttuğunun altını çizdi. Microsoft’un CWA ile anlaşma yapmayı kabul ederken verdiği taahhüdün bir kısmıyla sendika kampanyası sırasında tarafsız bir yaklaşım sergileyeceği yönündeydi. Yine şirket, kişilerin oylarına müdahale etmediğini veya onları etkilemediğini belirtti.

Microsoft şirketinin, video oyunu yan kuruluşlarında çalışan sendikalı işçilerin sayısı artmaya devam etmekte.

Microsoft’un Bu Kararları İşçiler Tarafından Memnuniyetle Karşılandı

Anlaşmanın bir başka unsuru olarak çalışanlara, Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu’na seçim için dilekçe verme zorunluluğunun kalkmasını da içeren “bir sendikaya katılıp veya katılmamayı seçme konusunda yenilikçi teknoloji destekli ve kolaylaştırılmış süreç” erişim hakkı tanımaktı. Bu kararlarla işçilerin yalnızca sendika yetki belgesi imzalamaları veya internet üzerinden oy kullanmaları yeterli olmaktaydı. The New York Times dergisine göre 390 işçi sendika kurulması yönünde oy kullanırken, sekiz kişi sendika kurulmasına karşı çıktığı görüldü. Yaklaşık 200 kişi daha oy kullanmadığı kaydedildi.

Microsoft markası, 2023 yılının başlarında, Bethesda’nın sahibi ve şirketin video oyunu yan kuruluşlarından biri olan ve o zamanların video oyunu endüstrisinin en büyüğü olan Zenimax şirketi için 300 işçiden oluşan bir sendikayı da tanımıştı. Bu işçiler aynı zamanda şirketin CWA ile yaptığı anlaşmanın sağladığı daha basit süreç kapsamında sendikalaşma sağladı. 2024 yıl sonuna kadar Microsoft, tam zamanlı sendikalı Zenimax çalışanları olarak 77 geçici QA yükleyicisini de işe almayı kabul etmiş oldu. Bu kabul, işten çıkarmaların kuşattığı bir sektördeki işçiler için memnuniyetle karşılanan bir kazanç haline geldi.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir