Rekabet Kurulu’nda bugün başlayan sözlü savunmalarda Meta’dan kapalı oturum talebi geldi. Talep kabul edilirken, soruşturma kapalı olarak devam etti.

4054 sayılı “Rekabetin Korunması Hakkında Kanun” kapsamında hakkında soruşturma açılan Meta, 11 Ekim’e ertelenen toplantıya katılım sağladı. Meta ile birlikte bugün WhatsApp LLC ve Madoka Turkey Bilişim Ltd. Şti de savunma veriyor. Soruşturmaya neden olan durum ise WhatsApp için getirilen gizlilik politikasıydı.

Meta’dan önemli savunma

“WhatsApp tarafından hizmetlerinde bir güncelleme yapılacağı Ocak 2021 itibari ile kamu ile paylaşıldı. Ancak bu güncellemelerin amaç ve etkisi yanlış anlaşıldı. Etki bakımından değerlendirecek olursak, güncelleme WhatsApp’ın kullanıcı verilerini ana şirketi Meta ile paylaşma imkânını genişletmek. Amacı bakımından değerlendirecek olursak ise WhatsApp’ın veri uygulamalarına ilişkin WhatsApp kullanıcılarına daha fazla netlik ve şeffaflık sağlanması amaçlanıyordu. Mesela hizmet şartlarının kullanıcılar için daha anlaşılır hale getirilmesi amaçlanıyordu. Bir başka örnek olarak, kullanıcıların her zaman kullanmamayı seçebilecekleri, WhatsApp’ın isteğe bağlı olan iş mesajlaşma hizmeti ve özellikleri hakkında da ek bilgiler sağlanıyordu.” diyerek savunmasını yapan Meta, Rekabet Kurulu sorusuyla devam etti.

Kurul,  Meta sözcüsüne durumun Avrupa gibi bölgelerde geçerli olmadığını belirterek Meta’nın deneme yapmak isteyip istemediği soruldu. BU soruya ise Meta’nın yanıtı “Küresel faaliyetlere bakıyoruz, küresel faaliyetleri değerlendiriyoruz. Güncellemelerin de özelinde Türkiye bulunmuyordu. Güncelleme de aslında küresel bir uygulamaydı. Dolayısıyla aynı bahsettiğiniz ülkelerde de güncelleme hayata geçecekti. Özellikle Türkiye’nin önceliklendirildiği bir uygulama olmadığını özellikle söylemek isterim.” oldu.

Yapılan karşılıklı görüşmelerin ardından Meta savunma için kapalı oturum talebinde bulundu ve talep kabul edildi.

Hakan Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir