Meta, 2022’nin ikinci çeyrek sonuçlarını paylaştı. 10 yıl sonra ilk kez Meta’nın gelirleri ve karlılığı düştü.

Sona eren ikinci çeyreğin ardından şirketler, son çeyrek mali durumlarını paylaşmaya devam ediyor. Dikkat çeken raporlardan birisi Meta’dan geldi. 10 yıldan beri gelir artışıyla dikkat çeken Meta’nın istatistikleri son çeyrekte terse döndü. Düşüş çok büyük seviyelerde olmasa da raporda yer alan ifadeler düşüşün devam edeceği yönünde. Bu da Meta için önlem alınması gerektiğini net olarak ortaya koyuyor.

İşte Meta’nın gelirlerindeki son durum

Resmi rapora göre şirket, 2 çeyrek genelinde 28,8 milyar dolarlık bir gelir sağladı. 2021 yılına göre yüzde 1’lik düşüş yaşayan şirket, gelir düştüğü için karlılıkta daha büyük bir zarar yaşadı. Zira şirketin  karı 6,7 milyar dolar oldu. Bu da bir önceki yıla göre yüzde 36 gibi yüksek bir kayıp yaşandığını gösteriyor. Şirket olumsuz tabloya karşın kullanıcı sayısında yüzde 3 oranında artış yaşadı ve 1,97 milyar kullanıcıya ulaştı.

Apple’dan Meta’ya darbe

Gelirlerin düşük açıklanması sonrasında mevcut durum “Apple’dan Meta’ya darbe” şeklinde yorumlandı. Zira Apple’ın iOS ekosisteminde yaptığı yenilik sonrasında reklam sistemi için izinleri devreye almıştı. Meta ise reklamlar üzerinden izinsiz takip yapamadığı için reklam etkinliğinin düşmesiyle birlikte gelir ve kar kaybı yaşadı.

Şirketin paylaştığı finansal özet ise şöyle;

  • Facebook günlük aktif kullanıcıları – Haziran 2022 için yıllık ortalama yüzde 3 artışla 1,97 milyar oldu.
  • Facebook aylık aktif kullanıcıları – 30 Haziran 2022 itibariyle yıllık %1 artışla 2,93 milyar oldu.
  • Reklam gösterimleri ve reklam başına fiyat – 2022’nin ikinci çeyreğinde, yayınlanan reklam gösterimleri %15 arttı ve reklam başına ortalama fiyat %14 azaldı.
  • Sermaye harcamaları – Finansal kiralamalara ilişkin anapara ödemeleri de dahil olmak üzere sermaye harcamaları, 2022’nin ikinci çeyreği için 7,75 milyar dolar.
  • Hisse geri alımları – 2022’nin ikinci çeyreğinde 5,08 milyar dolarlık A Sınıfı adi hisse senedi geri alındı.
  • Nakit, nakit benzerleri ve menkul kıymetler – Nakit, nakit benzerleri ve menkul kıymetler 30 Haziran 2022 itibariyle 40.49 milyar dolar.
  • Çalışan Sayısı – 30 Haziran 2022 itibariyle, yıllık %32 artışla 83.553 oldu.

Hakan Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir