Eski adıyla Facebook, yeni adıyla Meta şirketi, Google, Microsoft ve sektördeki diğer büyük isimlere katılarak ChatGPT tarzı yapay zekâya (AI) daha fazla yöneliyor. Şirketin CEO’su Mark Zuckerberg, uzun vadede Meta için “AI karakterleri” geliştirmeyi planladığını açıkladı.

AI

Ayrıca Zuckerberg sosyal medya devinin üretken AI ekiplerini tek bir grupta toplayarak, gelişmekte olan alandaki çalışmaları artırma çabaladığını da sözlerine ekledi. Konu hakkında daha fazla detay vermeyen Zuckerberg, en gelişmiş projelerin hayata geçmesinden önce yapılacak çok temel işlerin olduğu konusunda uyardı.

Aslına bakarsanız Meta şirketi, kullanıcıya yönelik yapay zekâ konusunda çok da yeni sayılmaz. Örneğin, 2016 yılında Facebook Messenger’a sohbet robotları gelmişti. Fakat yeni yapılan açıklamada, önemli bir genişlemeyi temsil ediyor ve endüstrinin üretken yapay zekaya artan odaklanması göz önüne alındığında, bu şaşırtıcı değil.

WhatsApp ve Instagram’a AI karakterler geliyor

Google gibi internet devlerinin, teorik olarak arama ve diğer önemli işletmeleri baltalayabileceği için OpenAI’nin ChatGPT’sinden kaynaklanan rekabet baskısı hissettiği biliniyor. Zuckerberg de Meta’nın son kazanç çağrısı sırasında, firmanın üretken yapay zekâda lider olmasını istediğini, ancak bunun aynı zamanda bir savunma aracı olabileceğini söylemişti.

Fakat, dikkatli kaydırma hamlesi pek iyi bir zamanda olmadı. Meta şirketinin, gelieleri hala azalmaya devam ediyor ve metaverse alanına odaklanması, Reality Labs birimine milyarlarca dolara mal oluyor. Maliyetleri azaltmak ve zorlu bir ekonomiyi hasar almadan atlatmak isteyen şirket, geçtiğimiz günlerde 11.000’den fazla çalışanını işten çıkarmıştı. Facebook ve Instagram gibi sosyal medya platformları kullanıcı kazanmaya devam ederken şirket eskisi kadar istikrarlı olmadığına dair bir tablo çiziyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir