Teknoloji dünyasının lider isimlerinden Facebook’un çatı şirketi olarak adından söz ettiren Meta, konuyla ilgili olarak yapılan resmi açıklamalara göre dünyanın en hızlı performans sergileyen yapay zeka süper bilgisayarını tasarlıyor. Metaverse geleceği için Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın üstüne yeniden yapılanma ile bir çatı şirketi olarak söz edilen Meta, belirtildiği üzere AI Research SuperCluster ya da RSC olarak geçen dünyanın en hızlı yapay zeka odaklı süper bilgisayarı üzerinde çalışıyor. 

HP Elite Dragonfly G3 vs HP Spectre x360 14 hangisi daha iyi?

2022 yılının sonunda tamamlanması beklenen bu hızlı performanslı bilgisayarın görevi, direk olarak yapay zeka öğrenme sistemlerini eğitmek olacak. Meta’nın CEO’su Mark Zuckerberg tarafından detayları aktarılan bu makine, pek çok farklı alan için kullanılabilecek bir noktada yer alacak. Yapay zeka ve makine öğrenme sistemleri günümüzde artık hayatın pek çok noktasında yer alıyor. Otomobiller, bilgisayarlar, akıllı ev aletleri, robotlar ve sosyal platformlara kadar yaşamın pek çok alanı bilgisayar temelli bilişsel sistemler ile sarılmış durumdadır. AI Research SuperCluster’ı doğal olarak özellikle de kendi servislerini kullanmayı tercih edecek olan Meta, metaverse sistemlerinin de geleceği için de geliştirilmiş olan sistemleri RCS üzerine geliştirecek ve test aşamasında geçecek. 

20 6

Konuyla ilgili olarak yapılan açıklamalara göre RCS’in şu an için çalışan bir bölümü bulunuyor. Şu an 760 adet Nvidia GGX A100 üzerine inşa edilen bu sistemin 6.080 GPU’ya sahip olduğu, 2022 yılının sonunda ise bunun toplam olarak 26 bin GPU’ya kadar çıkacağı belirtiliyor. Burada makine öğrenme konusunda özel donanımlardan faydalanan Meta, kurulan bu sistem ile beraber kompleks işlemcileri daha da mümkün hale getiriyor ve pek çok monoton işlemi insanların üzerinden almaya yönelik hareket ediyor. Yapay zeka ile ilgili olarak günümüzde Microsoft, Tesla Amazon, Nvidia ve Apple gibi dev isimler de aktif olarak çalışmalarına devam ediyor. Bu anlamda şu anda yapılan her çalışma, sürücüsüz otomobiller de dahil olmak üzere pek çok gelecek çalışması için büyük önem veriliyor. Konu ile ilgili olarak elde edilen bilgiler şu an için bu kadar olup gelecek günlerde daha verimli bilgiler elde edilmesi bekleniyor. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir