Meta, oldukça geç kalmış olduğu bir durumu sonunda hayata geçirmeye karar verdiğini duyurdu. Artık Messenger için uçtan uca şifreleme özelliği standart bir hale geliyor. Yapılmış olan resmi açıklamaya göre Messenger için uygulanacak olan uçtan uca şifreleme özelliği yıl sonunda servis genelinde standart yani sürekli olarak açık durumda olması bekleniyor. Şu anda milyonlarca kullanıcısı bulunan anlık mesajlaşma servisi, uçtan uca şifrelemeyi mevcut durumda parçalı ve isteğe bağlı bir şekilde sunmaktadır. Ancak şirket, bu süreci entegre edilmiş ve varsayılan hale getirerek güvenliği önemli ölçüde artıracak.

Uçtan uca şifrelemeyi bilmeyen kişiler için açıklayacak olursak,Uçtan uca şifreleme sayesinde iki kişi arasındaki görüşmeler aktarım süreci içerisinde bir başkasının eline geçmemesini sağlıyor.

Bu konuda hakkında uzun zaman önce açıklamada bulunan yapan Facebook,

“Uçtan uca şifreleme altyapısını hemen standart hale getirmek, platformun çok büyük olması nedeniyle kolay değil” ifadelerinde bulunmuştu.

Facebook Messenger

Uçtan uca şifrelemenin yıl sonunda tamamlanması bekleniyor

Bu yönden bakıldığı zaman, bu süreç ciddi bir zaman alsa da, yıl sonunda tamamlandığında herkes için olumlu sonuçlar doğurabilir durumda olacak. Meta şemsiyesi altında bulunan en büyük anlık mesajlaşma hizmeti olan WhatsApp, uçtan uca şifrelemeyi uzun bir süredir standart olarak sunuyordu.

Uçtan uca şifreleme özelliğinin nasıl çalıştığını merak edenler için Meta oldukça detaylı bir şekilde şöyle açıklıyor: 

“Uçtan uca şifrelenmiş bir konuşmadaki her bir cihaz, konuşmayı korumak için kullanılan özel bir anahtara sahiptir. Mesajların ve aramaların uçtan uca şifreleme ile güvence altına alınıp alınmadığını kontrol etmek için birisiyle anahtarlarınızı karşılaştırabilirsiniz. Uçtan uca şifrelenmiş bir sohbette bir mesaj gönderdiğinizde cihazınız mesajı gönderirken kilitler. Bu mesajın kilidi yalnızca sohbetin özel anahtarlarından birine sahip olan bir cihaz tarafından açılabilir. Aynısı görüntülü ve sesli konuşmalarınızın içeriği için de geçerlidir. Bu özel anahtarlara sahip olan kişilerin dışında, Meta da dahil olmak üzere hiç kimse mesajlarınızı okuyamaz veya görüşmelerinizi duyamaz. İstesek bile bunu yapamayız. Siz ya da uçtan uca şifrelenmiş bir mesajın veya aramanın alıcısı, mesajı veya aramayı konuşmanın dışındaki biriyle paylaşmayı seçerseniz bu kişinin mesajın veya aramanın içeriğini görebileceğini ya da duyabileceğini unutmayın.” 

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ - İŞLETME BÖLÜMÜ SON SINIF ÖĞRENCİSİ

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir