Counterpoint, 2023 yılının ilk çeyreği için mobil işlemci pazarının tablosunu açıkladı. Verilere göre MediaTek ilk çeyreğin lideri oldu.

Ünlü araştırma şirketi Counterpoint son raporunda 2021 yılının 4. çeyreğinden 2023 yılının 1. çeyreğine kadar yer alan dönemin akıllı telefon işlemcisi pazarına dair kapsamlı verileri açıklıyor. Verilerde pazardaki kilit oyuncular arasındaki ilginç eğilimleri ve değişimler yer alıyor. MediaTek, 2023 yılının ilk aylarında diğer aylara göre düşüş yaşamış olsa da akıllı telefon işlemci pazarında baskın bir güç olduğunu gösterdi.

Oppo’nun işlemci pazarından çekilmesi MediaTek ve Qoalcomm’a yaradı

MediaTek mobil işlemci pazarında liderliğe yükseldi

MediaTek, 2023 yılının ilk çeyreğinde akıllı telefon işlemcisi pazarında %32’lik bir pazar payı sağladı. Şirket bir önceki aylara kıyasla ilk çeyrekte toplam pazar payında ve satışlarda düşüş yaşadı. Yaşanan düşüş envanter sorunları ve taleplerin zayıflamasından kaynaklı olabilir.

Elbette bu düşüşler MediaTek’in lider olmasına engel olamamış. Orta seviyelerde sıklıkla tercih edilen MediaTek işlemciler artık üst seviyelerde daha sık tercih ediliyor. Rakip takım Qualcomm, yalnızca üst ve orta-üst seviyeler için çalışmalar yaparken, MediaTek her seviyeye uygun işlemcileri ile Qualcomm’a rakip oluyor.

2023’ün 2. çeyreğinde ise MediaTek’in LTE yonga seti sevkiyatlarında %5’in üzerinde bir düşüş ve 5G yonga seti sevkiyatlarında %5’in altında bir büyüme olacağı tahmin ediliyor. Analistler, envanter seviyelerinin istikrar sağlamasıyla yılın üçüncü çeyreğinde MediaTek taleplerinin artacağını tahmin ediyor.

İşlemci sektörünün bir diğer önemli ismi Qualcomm, 2023’ün ilk çeyreğinde %28’lik bir pazar payı sağlamış. Şirket bir önceki çeyreğe göre %9’luk bir büyüme elde etmiş. Fakat bu büyüme Qualcomm’un lider olması için yeterli olmamış.

Qualcomm’un bu büyümesinin sabit kalmayacağını söyleyebiliriz. Önümüzdeki çeyreklerde de devam etmesi beklenen envanter azaltmaları sebebiyle 2023’ün ikinci çeyreğinde Qualcomm sevkiyatlarının sabit kalması bekleniyor.

Apple işlemci pazarında %26 pazar payı elde etti

MediaTek mobil işlemci pazarında liderliğe yükseldi

Özel Bionic serisi yonga setiyle ünlü olan Apple, pazarda %26’lık paya sahip. Apple’ın verileri geçmiş çeyrekteki verilere yakınlık gösteriyor. Apple tanıtacağı yeni iPhone ile birlikte performansında artış gösterebilir.

Daha çok alt segmentlere hizmet veren Unisoc, 99 doların altında fiyatlara satışa sunulan cihazlara artan talep sayesinde 2023 yılının ikinci çeyreğinde sevkiyatlarında büyük bir artış göstermiş. Genelde aşağıda görülen Unisoc işlemcili giriş seviye cihazlar başarılı bir satış performansı gösterdiğini söyleyebiliriz.

Samsung işlemci pazarında %4’lük bir pay ile son sırada yerini almış. Samsung, Exynos 1330 ve 1380 yonga setlerinin piyasa sürdüğü için 2023 yılının ilk çeyreğinde sevkiyatlarında az da olsa bir artış gösterdi. Bu yonga setleri sayesinde üst düzey ve alt düzey pazarlara hitap ettiği için satışların artmasına yardımcı oldu.

Huawei Hisilicon, %1’den daha az bir pazar payına sahip olsa da yakın zamanda piyasaya sürülmesi beklenen yeni bir cep telefonu çipi ile yükselişe geçebilir. Counterpoint analistlerine göre Huawei Hisilicon için 2023 yılında orta sınıf segmente hitap eden 2-4 milyon aralığında sevkiyat hacmi olacağını tahmin ediyor

Ayrıca Counterpoint analistlerine göre Oppo’un işlemci pazarından çekilmesinin MediaTek ve Qualcomm için olumlu etkilerinin olduğunu düşünüyor.

MediaTek’in beklenen yükselişi yakın gelecekte heyecan verici gelişmeler olacağını gösteriyor.

Grafik Tasarım bölümünde öğrenci. İmza İnternet Teknolojileri'nde dijital çırak olarak eğitim alıyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir