Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, eski çalışanı tarafından ABD Kongresi’ne kadar giden suçlamalara yanıt verdi. Birkaç gün öncesinde sosyal medya tarihinin en büyük kesintilerinden birini yaşayan sosyal medya devi Facebook, yine oldukça hareketli günler geçiriyor. Şirket bir yandan 4 Ekim’deki skandalın yansımalarıyla uğraşırken, diğer yandan CEO Mark Zuckerberg ile ilgili iddialarla uğraşıyor. Hakkındaki suçlamalar karşısında sessiz kalamayan Mark Zuckerberg, yaptığı bir paylaşımla iddiaları yalanladı. Frances Haugen’in ABD Kongresi’ne yaptığı açıklamaya atıfta bulunan Zuckerberg, söylenenleri “çılgın saçmalık” olarak nitelendirdi.

Mark Zuckerberg iddiaların merkezinde

Her şey eski bir Facebook çalışanı ve veri analisti olan Frances Haugen’in bazı dahili belgeleri sızdırmasıyla başladı. Üst düzey yöneticilere ait bazı yazışmaları içeren belgeler; Sosyal medya devinin platformda güvenliği ikinci plana nasıl koyduğunu gözler önüne seriyor. İddiaların merkezindeki isim ise Mark Zuckerberg.

Mark Zuckerberg güvenliği için dev bütçe

Haugen belgelerine göre, Mark Zuckerberg’inde içinde yer aldığı üst düzey yönetim, birçok yüksek profilli kişinin eylemlerini görmezden geliyor. Özellikle şarkıcı, oyuncu gibi milyonları takip eden kişilere karşı çıkan Facebook, diğer kullanıcıların güvenliğini riske atıyor. ABD Kongresi’ne yaptığı açıklamada bu söylemleri tekrarlayan analist, ana motivasyon olarak parayı gösterdi.

Uzun bir süredir yaptığı hamlelerle eleştirilerin merkezinde yer alan Mark Zuckerberg, suçlamalara daha fazla dayanamadı ve bazı açıklamalarda bulundu. Facebook CEO’su şöyle açıklıyor:  “Bu suçlamaların temelinde parayı güvenlik ve esenliğe tercih ettiğimiz fikri yatıyor. Bu doğru değil. Facebook kullanıcılarının refahını korumak için tasarlanmışken, nasıl kötü şeyler yapabilir? Örneğin, Haber Kaynağı’na Anlamlı Sosyal Etkileşimler değişikliğini tanıttığımız zaman sorgulanan bir hareket oldu.”

Bu durum, daha az viral video ve arkadaşlardan ve aileden daha fazla içerik gösterdi. Tabi ki de bunun kullanıcıların platform içerisinde daha az zaman harcayacağı anlamına geleceğini biliyorduk. Fakat yapılan araştırmalar çoğunun iyiliği için bunun doğru olduğunu gösteriyor. Bu, kullanıcılarından daha fazla kâr etmeye odaklanan bir şirketin yapacağı bir şey mi?

Frances Haugen’in argümanlarıyla ilgili sorunum; Çok iyi niyetli programlarımız olmasına rağmen onları görmezden geliyor. Aynı zamanda uzmanlık alanları hakkında eksik bilgilerle anlamsız ve delice suçlamalarda bulunuyor.” Soru şu: Yapılan açıklamalar insanları ikna edecek mi?”

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir