Telif hakları ile güvenilir bir şekilde korunan içerikleri illegal yollardan sunulması sorununun önüne geçmek için harekete geçen Malezya, dijital korsanlıkla yargılanan veya teşvik eden kişiler için para ve 20 yıla kadar hapis cezası verilme durumu yaşanabilir. 

Teknoloji dünyasının gelişmesiyle ortaya çıkan ürünler her zaman beraberinde olumlu durumları getirmiyor. Özellikle de son dönemler içerisinde artış yaşanmaya başlanan telif haklarıyla koruma altına alınan içeriklerin yasadışı bir şekilde yayınlanması hak sahibi olan kişilerin mağdur olmasına sebep oluyor. Küresel anlamda bazı telif yasaları bulunuyor olsa da ülkelerde kendi içerisinde çeşitli önlemler alıyor. Bu konu ile ilgili olarak alınan son önlem ise Malezya tarafından geldi. 

İllegal yollarla içerik sunanlara 20 yıla kadar hapis cezası

Malezya, ülkenin Telif Hakkı Yasası’nda gerçekleştirmiş olduğu değişiklikle beraber telif hakkı sahipleri için bilerek zarar vermek için akış hizmetleri veya cihazları sunan kişiler için en az 2.377 ABD Doları olmak üzere para ve aynı zamanda 20 yıla kadar hapis cezası verilmesi mümkün olabilir. Konuyla ilgili olarak yapılan yasa değişikliği şirketleri de içerisine alıyor. Bir şirket tarafından geliştirilen bir ürün, telif haklarının ihlal edilmesiyle karşı karşıya geliyorsa şirket yöneticileri, gerçekten masum olduklarını kanıtlayamaz ve aynı zamanda bu ihlali önlemeye yönelik olarak adımlar atmazlarsa suçtan sorumlu olarak değerlendirilecekler. Yaşanan bu üzücü durumların önüne geçilmezi ve hak sahibi olmayan kişilerin dijital korsanlık yaparak kendilerine fayda sağlaması adına bu tarz sert yasaların fayda sağlayacağı belirtiliyor. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir