Apple’ın henüz kısa süre önce tanıtmış olduğu M2 MacBook Pro modellerinin performansına yönelik sonuçlar gelmeye başladı. Ancak gelen sonuçlar oldukça şaşırtıcı olurken, M2 MacBook Pro’nun M1’in arkasında kaldığı gözüküyor. Henüz geçtiğimiz haftalarda tanıtılan M2 işlemcili 13 inç MacBook Pro yurtdışı mağazalarında kullanıcılara erişmeye başladı. Şirketin yeni işlemcisi M2, M1 işlemcili modellere göre daha yüksek bir performans sunarken, depolama tarafındaki performans için aynı şeyi söylemek oldukça zor olacaktır. Birçok YouTube kanalı tarafından yapılan karşılaştırma testlerine göre 256 GB depolama alanına sahip olan M2 MacBook Pro, bir önceki nesil M1 işlemcili MacBook Pro modeline göre daha yavaş bir SSD performansına sahip durumda.

M2 işlemcisi M1’in arkasında kaldı

30

Disk okuma ve yazma performansı noktasında popüler olan Blackmagic Disk Speed test uygulaması ile yapılan karşılaştırmalar ile M2 işlemcili MacBook Pro yazma performansı yüzde 34, okuma performansı ise yüzde 50’ye kadar oranda yavaş olduğu gözüküyor.

  • M1 MacBook Pro: 2900 MB/sn (okuma hızı) ve 2215 MB/sn (yazma hızı)
  • M2 MacBook Pro: 1446 MB/sn (okuma hızı) ve 1463 MB/sn (yazma hızı)

SSD tarafındaki bu yavaşlık başlangıç modeli olan M2 MacBook Pro 13 inç modelinde olduğu iddia ediliyor. Bu noktada 512 GB depolamalı M2 MacBook Pro testlerinde M1 işlemcili modele göre benzer sonuçlar aldığı ifade ediliyor. Bu noktada yüksek depolamalı MacBook cihazında daha iyi bir performans alınacağı gözüküyor. Konu hakkında detaylı açıklama yapan YouTube içeriğine göre M2 MacBook Pro’nun alt kapağı çıkartıldı ve söz konusu Apple’ın SSD tarafında değişikliklere gittiği ifade ediliyor. M1 işlemcili 256 GB dahili depolama alanı iki adet 128 GB NAND yongası birleştirilerek sunuluyor.

Modelde birden fazla NAND yongası olduğunda paralel olarak yüksek hızlara erişmek mümkün oluyor. Ancak M2 işlemcili MacBook Pro’da ise tek bir 256 GB NAND yongası yer alıyor. Bu noktada ise önceki nesil SSD hızlarına erişememiş oluyor. Apple’ın bu değişikliği neden yaptığı bilinmezken, aynı testlerinde yeni MacBook Air içinde geçerli olup olmadığı henüz bilinmiyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir